Szaxofonnal komolyzenélnek

Szaxofonnal komolyzenélnek
Nagyvárad- Péntek este a szeptember 16-22. között zajlott Az ősz szimfóniái- klasszikus zenei hét keretében a kolozsvári Erdélyi Szaxofonkvartett (Réman Zoltán- szopránszaxofon, Deák Sándor- altszaxofon, Makkai István- tenorszaxofon és Kelemen Antal- baritonszaxofon) adott nagy sikerű koncertet a váradi filharmónia hangversenytermében.

Több mint két éve, országosan egyedülálló kezdeményezésként azért alapították az együttest, hogy a szaxofont komolyzenei hangszerként népszerűsítse, s ha koncert végi három visszatapsolásra gondolunk, akkor ez az óhaj maradéktalanul teljesül. Elsőként Händel: Salamon című oratóriumából csendült fel a Sába királynőjének érkezése című közjáték, majd egy másik barokk átiratból, Purcell: A Tündérkirálynő című szvitjéből három rész. Ezt követte J. B. Singelee belga zeneszerző szaxofonra írt I. kvartettjének első tétele, Könczei Árpád kortárs komponistának és koreográfusnak az Erdélyi Szaxofonkvartettnek dedikált In Memoriam Balassi Bálint című szvitjének három tétele és J. Francaix Kis kvartettje.

A koncert második felében csak a francia alkotóktól adtak elő kompozíciókat, a fellépők ezáltal is jelezve, hogy francia szerzők írtak legtöbbet szaxofonra, követve a Bizét-, Debussy- és Ravel-vonalat. Ezúttal eljátszották Piazzola: A tangó története című művének két részét (Bordély és Night club), valamint J. Rivier Grave és Presto, illetve T. Escaich: Virtuóz tangó című darabját.

Ciucur Losonczi Antonius