Szavaztak az épületadóról

Szavaztak az épületadóról
Fél százalékos épületadót kell majd fizessenek az ipari parkban lévő vállalatok, dőlt el a csütörtöki helyi tanácsi ülésen. Az RMDSZ pártiak kisebb adó mellett foglaltak állást.

Az ügy előzménye az, hogy egy januártól hatályba lépett sürgősségi kormányrendelet alapján különadót vetnek ki bizonyos létesítményekre – például trafóházak, szondák, medencék, kémények, utak, vasúti infrastruktúrák után – ez az a bizonyos oszlopadóként elhíreseült hozzájárulás, mely az ipari park területén lévő, szóban forgó építmények után is fizetendő. A városvezetés viszont adómentességet ígért az ipari parkban lévő vállalatoknak. A helyzet tisztázása érdekében szerdán a váradi ipari parkokban levő cégek képviselői találkoztak Ilie Bolojan polgármesterrel, Ovidiu Mureşan alpolgármesterrel és Delia Ungurral, az Euro Business Park igazgatójával a városháza nagytermében.

Variánsok

Ilie Bolojan több lehetőséget vázolt a jelenlevőknek, figyelembe véve a május 25-én lejáró adóbevallási határidőt is. Az első megoldás az, hogy a cégek befizetik az 1,5 százalékos adót, és számításba veszik azt a lehetőséget, hogy a kormány megváltoztathatja a törvényt, úgy, hogy az ipari parkokba levő cégeket felmenti a különadó befizetése alól. Egy másik megoldás az lenne, hogy a cégek kérésre lemondhatnának az ipari parkban levő státusukról, így csak az egy százalékos ingatlanadót kell majd befizessék. A harmadik megoldás, az hogy az ipari parkban maradó cégek az önkormányzat adózásának vetik alá magukat, mivel a Helyi Tanácsnak szándékában áll egy olyan határozatot hozni, miszerint a parkban maradó cégek 0,5 százalékos ingatlanadót fizethetnének. Fennáll annak is a lehetősége, hogy az igénylő cégeknek eladnák a területeket. A találkozó végén a cégek képviselői elhatározták, hogy nyílt levélben kérik a kormányt, hogy mentse fel az ipari parkokban levő cégeket az oszlopadó befizetése alól.

A csütörtöki, úgynevezett azonnali helyi tanácsi ülésen Ritli László Csongor RMDSZ-párti tanácsos előrebocsátotta: értékelik, hogy a város vezetése megoldásokat igyekszik találni az ipari parkokban lévő vállalatok helyzetére, de fontos lenne tudni, hogy az érintett területek eladása nem befolyásolja-e negatívan az ipari parkokra vonatkozó, folyamatban lévő uniós projekteket, illetve a 0,5%-os épületadó nem lehet-e esetleg több, mint az 1,5%-os oszlopadó. Előbbi kiszámításához ugyanis az épület teljes értékét kell alapul venni, utóbbinál pedig csak a rendeletben feltüntetett speciális létesítményekét. Végül pedig: ha az alapgondolat az volt, hogy az ipari parkokban lévő cégek mentesüljenek az adó alól, akkor miért nem a törvény által lehetővé tett minimális, 0,25%-ot szavazzák meg számukra.

Ilie Bolojan szerint a terület szűkítése vagy bővítése nincs kihatással az uniós támogatásra. „A fél százalék pedig kompetitív, nekünk pedig szükségünk van pénzre, ez jól jön a helyi költségvetésben. A cégek egyetértettek ezzel” – hangzott el. Mint hozzátette, az így befolyó összegből a két ipari park közművesítését biztosító uniós projekteknek a városra eső részét törlesztenék.

Bizonytalan

„De eddig ez az összeg egyáltalán nem szerepelt a helyi költségvetésben, ahhoz képest pedig a 0,25%-ból befolyó összeg is egy pluszt jelent. Ha segíteni akarunk rajtuk, segítsünk úgy, hogy a minimális összeget szavazzuk meg számukra” – vetette közbe Ritli László Csongor. A későbbiek során Huszár István RMDSZ-párti tanácsos megkérdezte, biztos-e egyáltalán, hogy ha fizetni fogják az épületadót, mentesülni fognak az oszlopadó alól, mire Bolojan azt válaszolta, hogy ezt csak a törvényhozó tudhatja, kérdezze őt…

Végül a tanácsosok hét igen szavazat mellett elvetették a 0,25%-ravonatkozó módosítási javaslatot, utána pedig hét tartózkodással megszavazták a 0,5%-os épületadót az érintett cégek számára.

Szintén a csütörtöki ülésen egyebek mellett jóváhagyták, hogy az Eurobusiness 1 ipari park területén lévő Salesianer Miettex Kft. és Faist Mekatronic Kft. megvásárolhat egy csaknem 19 ezer, valamint egy közel 13 ezer négyzetméternyi területet.

Neumann Andrea