Szavazási részvétel a Felső-Hegyközben

A hegyközpályi fiatalember fontosnak tartja a szavazást
A hegyközpályi fiatalember fontosnak tartja a szavazást
Szombaton a jó idő ellenére elég kevesen mentek el szavazni a Hegyközcsatár és Hegyközpályi községekhez tartozó falvakban, legalábbis ottjártunkkor.

Elbeszélgetve azzal a néhány szavazóval, akik éltek alkotmányos jogukkal, azt a következtetést vonhattuk le, hogy az embereket igenis érdekli a jövő, ezért is éltek állampolgári kötelességükkel és mentek el szavazni, de nincsenek megszokva a kétnapos voksolási lehetőséggel. Szombat lévén, a lakosság nagyobb része kukoricát, szőlőt szed, betakarítja a termést ilyen szép időben, mint a mai is, végzi teendőit a ház körül. A tapasztalatok szerint nagy valószínűséggel vasárnap, templomozás előtt és után fognak az urnához járulni.

Azok, akik leadták voksukat, elmondták: biztosítani akarják gyerekeik, unokáik, dédunokáik jövőjét, ezért sem mindegy az, hogy otthon maradnak-e, vagy pedig elmennek szavazni.

Egy hegyközcsatári fiatalasszony véleménye szerint fontos, hogy a referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, amely elsősorban a házasság fogalmát érinti, illetve tisztázza.

Hegyközcsatárban szombat délután 14 óráig alig néhány személy járult az urnákhoz, tudtuk meg az urnabiztosoktól. A községben jellemző, hogy inkább vasárnap, templomozás előtt, és a templomból való kijövetelt követően „rohamozzák” meg a szavazóhelyiségeket.

A községhez tartozó településeken, Hegyköztótteleken, Siterben, Sitervölgyön is hasonló volt a helyzet – hiába, a hétvégén a falusi ember végzi a dolgát a gazdaságában.

Inkább vasárnap?

Hegyközújlakon a szavazóhelyiségben találkoztunk Hegyközpályi község RMDSZ-elnökével, Somogyi Lajossal, aki a feleségével együtt ment el szavazni. Az elnök elmondta: „A Szentírásban olvashatjuk, hogy Isten megteremtette Ádámot és Évát, férfit és nőt, hogy szaporodjanak és töltsék be a földet, amely az első család, ezért mi miért változtatnák rajta? A keresztyén család modellje a férfi és a nő házasságán alapszik” – mondta Somogyi Lajos.

A Hegyközpályihoz tartozó falvak lakosai sem voltak serényebbek, mint a csatáriak, hiszen ők is falusi, gazdálkodó emberek, akik szombaton végzik a teendőket a portájuk körül. A szavazóbiztosok és a község elöljárói abban bíznak, hogy holnap, vasárnap nagyobb lesz a szavazási kedv, többen járulnak majd az urnákhoz.

Tóth Zsigmond