Szavalóverseny a Magyar Kultúra Hetén

A Szatmárnémeti Ady Endre Társaság és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium január 28-án és 29-én a Magyar Kultúra Hete zárórendezvényeként szervezi meg a diákok részére kiírt szavalóversenyt. A versmondók három korcsoportban jelentkezhetnek, a szavalóktól két verset várnak a szervezők.

A IV-VI. osztályos diákok az első fordulóra Kovács András Ferenc, Páskándi Géza vagy Jánk Károly gyermekversei közül kell válasszanak egyet, a második fordulóra egy szabadon választott verset kell válasszanak a magyar irodalom gyermekverseiből (egy-egy vers előadása nem lehet hosszabb 3 percnél). A VII-IX. osztályos diákok az első fordulóra egy magyar népballadával kell készüljenek, a második fordulóra pedig egy népballadával vagy műballadával a magyar irodalomból – természetszerűleg két különböző népballadát kell választani (egy-egy vers előadása nem lehet hosszabb 5 percnél). A X-XII. osztályos diákok két szabadon választott verssel készülhetnek a két fordulóra, ám az ezen korcsoportba tartozók a magyar irodalomból himnuszok, ódák, zsoltákrok és rapszódiák közül választhatnak (egy-egy vers előadása nem lehet hosszabb 8 percnél).

A verseny két szakaszból áll. Az első fordulóra előkészített versek előadására szombaton, az elődöntőn kerül sor. A zsűri döntése alapján a legjobb versmondók jutnak a döntőbe, ahol a második fordulóra választott verseiket mondják el. A versenyre jelentkezni január 25-ig lehet az eniko_pataki@yahoo.com címen.