Szatmárnémetiből az NBA csúcsáig

Szatmárnémetiből az NBA csúcsáig
A külfölden sikereket elérő szatmári sportemberek közül is kiemelkedik Grünfeld Ernő: az NBA–ban kilenc éven keresztül játszott, ma pedig a Washington Wizard vezérigazgatója.

Sorozatunk mai „vendége” Ernie Grünfeld, azaz Grünfeld Ernő, Szatmárnémetiben született 1955 április 24–én, szülei zsidó származásuak lévén átélték a náci politika kiváltotta holocaust poklát: az apja, Alex (vagy ahogy Szatmáron ismerték: Sanyi) csodával határos módon szabadult meg egy munkatáborból, édesanyja, Livia Budapesten tartózkodott, ahol hónapokon át pincékben bújkált a zsidókat begyűjtő és deportáló hatóságok elől.

1964–ben vándorolt ki Amerikába

A második világháború utáni években Grünfeldék Szatmárnémetiben éltek, itt született Ernő is. Ernő édesapja, Sándor több sportágban is jeleskedett. Panea Gyuri, a szatmári kosárlabdázók korelnöke az akkori évekre emlékezve lapunknak elmondta, hogy Sanyi kosárlabdázott, (Szeredai Béla irányítása alatt), pingpongozott, sőt kapusként a futballban is szép eredményeket ért el. Fia, Ernő az apja sportszeretét örökölte, ez itthon elsősorban a „grundfociban” nyilvánult meg, majd, a kivándorlás után Ernie a kosárlabdának szentelte életét.

– Abban az időszakban Szatmáron az emberek többsége magyarul beszélt, természetes volt, hogy mi is – nyilatkozta egyik interjújában a kiváló sportember. Romániából az „éves kvóta” keretében, zsidó kivándorlóként 1964–ben érkeztünk New Yorkba, én akkor kilenc éves voltam, a Queensben laktunk, és persze folyton a játszótéren lógtam, ahol megszerettem a kosárlabdát, amit itt „városi játéknak” hívnak, a környékünkön mindenki kosarazott. Mindig jó sportolónak számítottam, de korábban sosem kosárlabdáztam, Szatmáron az utcán folyton fociztunk. A New York–i játszótéren azonban, ha nem akartál egyedül maradni, kosarazni kellett. Valahogy megtanultam játszani, és minél jobban ment, annál több barátom lett. Végül ez lett a szenvedélyem.

700 NBA–meccs

Erniere felfigyeltek a kollégium, majd az egyetem kosárlabda edzői. A Tennessee Egyetem történetének legponterősebb játékosaként 1976–ban tagja volt a montreali olimpián győztes amerikai válogatottnak. Abban az időben az amerikai válogatottban nem vehettek részt a profi NBA–sztárok, de a Tenessee University játékosaként Ernie alapemberként játszott Montreálban.  A Tenessee–ből karrierje természetesen az NBA–ban folytatódott a Milwaukee, a Kansas és a New York Knicks csapatában játszott nagy sikerrel, az amerikai kosárlabda–bajnokságban kilenc évet húzott le és több mint 700 profi meccsen játszott. Miután befejezte az aktív sportolást, az NBA egyik legtekintélyesebb és legeredményesebb menedzsere lett, jelenleg a Washington Wizzards vezérigazgatója.

A kosárlabda nagy üzletág

Ernie jelenleg a Washington Wizzards vezérigazgatója, elődje egy bizonyos …Michael Jordan volt. A különbség az, hogy Jordannel a Wizzards még a rájátszás közelébe se jutott, Grünfelddel viszont a „varázslók” évente több kört is játszottak. Az a hír terjedt el róla, hogy, hogy örök vesztesekből is képes győzteseket faragni. – Egy profi sportszervezet élén vezetői erényekre, üzleti érzékre sportszakmai ismeretekre is szükség van – magyarázta egy tévéinterjúban Grünfeld. Tudni kell a játékosokat motiválni, rá kell őket bírni arra, hogy teljes erővel vegyenek részt a közös programban. Persze az üzleti dolgokhoz is érteni kell, mert a kosárlabda nagyon nagy üzletág, játékosaink éves fizetése együttesen 50 millió dollár. Most is van a csapatban, aki évi ötmilliót kap.

Négy évtized a profik között

A Wizards irányítását minden idők legkiválóbb kosárlabdázójától, Michael Jordantól vette át. – 1977 óta vagyok a profi kosárlabdában, és nagyon tisztelem Jordant, másfél évtizede dolgozom mint csapatvezet, korábban a Milwaukee–t és a New Yorkot irányítottam, a Knickszszel kétszer is eljutottunk az NBA döntőjébe. Nem nézek visszafelé, nem állítom, hogy Michael Jordant követem. Minden nap egy új nap. Tisztelem, amit elért, de nem hasonlítom magam hozzá, igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani.

Danny Apja nyomdokain

A kosárlabda mellett természetesen szakít időt családjára is, két gyermeke van: Rebecca a Georgtown Egyetem jogi karán végzős, fia Danny a Stanford egyetemen tanult, és apja nyomdokain halad a kosárlabda szeretetet illetően: egyetemi „inasévei” után az Orlandoban, majd a németországi EWE Baskets Oldenburg csapatában folytatta sportkarrierjét.

Ernie Grünfeld az elmúlt években egy budapesti útja után szakított időt arra, hogy szülővárosában is töltsön néhány napot, de a szatmári sportszeretők abban reménykednek, hogy lesz még alkalmuk a kiváló sportemberrel találkozni.

Stahl István