Szatmárnémeti VSK: Magukhoz tértek a kosaras lányok

Szatmárnémeti VSK: Magukhoz tértek a kosaras lányok
Sima győzelmet aratott a Szatmárnémeti Városi Sportklub női kosárlabdacsapata Nagyváradon, a Román Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.

Feltámadt a Szatmárnémeti Városi Sportklub női kosárlabdacsapata és vele együtt a két újonc, Cristina Ciocan és Salimata Diatta. A Román Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén ugyanis Dan Fleşeriu edző tanítványai leseperték a pályáról a házigazda Nagyváradi U VSK–t. A huszonhét pontos siker egyben azt is jelenti, hogy a jövő hét szerdai szatmári visszavágó már csak formaság lesz, ugyanis nehezen hihető, hogy a nagyváradiak ledolgozhatják majd ezt a hátrányt. Ez az állítás akkor igaz, amennyiben a szatmári lányok ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint kedden, Nagyváradon. Mint ismeretes, a VSK szombaton csak nehezen tudta verni a bihariakat, de az azt megelőző két hazai bajnokin is kritikán aluli teljesítményt nyújtottak.
Kedden viszont a „valódi” Szatmárnémeti VSK lépett a pályára. Diatta és Ciocan révén három perc után 5–0–ás szatmári vezetést mutatott az eredményjelző. A következő két percben a váradiak amerikai légiósa, Tiffany Brawn kiegyenlített, utána viszont Ciocan, Drăgoescu és Pavel egy perc alatt tizenegyre növelte a VSK előnyét (7–18). A második negyed is remekül kezdődött, és egy hét perces 17:0–ás sorozatnak köszönhetően a szatmári lányok eldöntötték a meccset (7–26).
A szünet után Ciocan az első támadásból eredményes volt (15–34), a 26. percben pedig Diatta duplája után már harminceggyel vezettek a szatmári lányok (19–50). Ebből a hátrányból csak három pontot tudott faragni az utolsó pihenőig a nagyváradi egyetemista csapat, így az utolsó felvonást már sokkal lazábban kezdte a VSK. Ezért a váradiak folytatták a felzárkózást, de 37–58–as állásnál Drăgoescu, Adina Pop és Urse–Ivan 10:0–ás sorozata (3 perc alatt) visszaállította a biztonságos szatmári előnyt. Akárcsak az első pontot, az utolsót is Diatta szerezte, így 48–75 arányú vendégsiker született.
A meccshez még hozzátartozik, hogy Allyson Hardy nem lépet pályára, de az ifi Nagy Anita is csak a kispadról nézte a meccset. Viszont a többi szatmári játékos, aki pályára lépett, mind eredményes volt. Sőt, Elisabeth Pavel még egy dupla–duplát is elért (15 pont, 10 megszerzett lepattanó labda), viszont az utolsó negyedben, az ötödik személyi hiba után kipontozódott.

Román Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés
Nagyváradi U VSK – Szatmárnémeti VSK 48–75 (7:18, 8:14, 15:26, 18:17).
Nagyváradi U VSK (pontok száma, megszerzett lepattanók száma, gólpasszok): Gavra (6, 4, 1), Tămaşdan (5, 10, 0), Gherle (6, 1, 1),  Ulica, Barkley (5, 2, 0), Sabău (2, 0, 0), Ţigan, Adi (0, 3, 0), Vlaicu (5, 1, 1), Muscă (0, 1, 0), Ardelean (4, 0, 0), Brown (15, 1, 2).
Szatmárnémeti VSK: Claudia Pop (2, 0, 0), Povilonyte (8, 4, 0), Drăgoescu (12, 8, 1), Pavel (15, 10, 0), Urse–Ivan (4, 3, 0), Adina Pop (5, 3, 1), Ciocan (16, 7, 5), Diatta (13, 7, 3).
Visszavágó március 10–én, Szatmárnémetiben