Szatmárnémeti teljes lakossága bekapcsolódott a PET-kupakok gyűjtésének rekordkísérletébe

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Szatmárnémeti teljes lakossága bekapcsolódott a PET-kupakok gyűjtésének rekordkísérletébe. A Környezetvédelmi Ügynökség a világ leghosszabb mozaik-tábláját készítené el műanyagpalackok kupakjaiból, tájékoztatott Békéssy Erzsébet igazgató. Amennyiben sikerül megdönteni, a világrekordot szombaton veszik jegyzőkönyvbe a Daniel Prodan Sportcsarnokban.


A Hatmillió kupak, hatmillió mosoly elnevezésű kezdeményezést tavaly év végén indították útjára és 92 tanintézmény kapcsolódott be. A műanyag palackok kupakjaiból minden intézmény 3,125 négyzetméteres kollázst készít népmesék által inspirált jelenetekkel.

Békéssy Erzsébet az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, december óta 2.035.298 kupak gyűlt, ami 4,18 tonna műanyag hulladékot jelent.
Az ügynökség vezetője szerint a kollázsok összeszerelését követően akkora mozaik jön létre, amely bekerülhet a Rekordok Könyvébe.

“Összesen 46 kollázs van. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezés folytán egy óriási mozaiktáblát készítünk, amely 120 méteres lesz. Ezt június 9-én veszik jegyzőkönyvbe a Daniel Prodan Sportcsarnokban Szatmárnémetiben, ahol a méréstudományi kollégák gyakorlatilag megmérik a hosszúságát. A “leghosszabb kupakokból készült mozaik-kollázs” kategóriában jelentkeztünk a Rekordok Könyvébe. A kupakok száma nem volt feltétel, hanem a kollázsok hosszúsága számít” – magyarázta Békéssy Erzsébet.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője kihangsúlyozta, hogy elsősorban a közösséget szerették volna ösztönözni a szelektív hulladékgyűjtésre, mivel 2020-ig Romániának el kell érnie az 50 százalékos újrahasznosítási arányt.

“Ez az ötletünk támadt, hogy a gyerek-szülő nevelés úgy hatékony, ha az iskolások és óvodások által “neveljük” a szülőket is. El kell mondanom, hogy amikor elindítottuk a programot, a szülők mondták, hogy haza kell vinniük a kupakokat, mert a gyerekek szeretnék magukkal hozni az óvodába. (…) A szülő automatikusan megváltoztatja mentalitását. Így történt most is, hogy hat hónapig a szatmári közösség műanyagpalackokat és kupakokat gyűjtött” – tette hozzá Békéssy.
A kollázsokat később az Iparosok Otthonában állítják ki, amelyet nemrégiben újítottak fel.

www.agerpres.ro