Szatmár megyéből egyedül az Avasfelsőfalui Városi Kórház élt a fejlesztési lehetőséggel

Szatmár megye – Csaknem 2,9 millió lejes befektetés valósulhat meg a Regionális Operatív Program keretein belül. Ebből a pénzből az Avasfelsőfalui Városi Kórház ambuláns részlegét csaknem teljes egészében modernizálják.

Az Avasfelsőfalui Városi Kórház vezetőségét nem érheti az a vád, hogy veszni hagynak egy olyan lehetőséget, amely során előteremthető önrész segítségével komoly fejlődést érhetnek el. A Regionális Operatív Programok célja éppen az, hogy az elmaradott régiók gazdasági növekedését felgyorsítsa, a 3. prioritási tengely egyik alaprogramja pedig az adott régió egészségügyi infrastruktúrájának javítását és modernizációját célozza. A ROP 2007-2013 időszakra érvényes kiírásának egyik biztos befutója az avasi kórház, amelynek ambulanciáját fogják teljes egészében felújítani és a szükséges modern vizsgálati eszközökkel és berendezésekkel ellátni. A teljes beruházás 2 854 267 lej, amelynek kisebb részét a felújítási munkálatok, nagyobbik részét pedig a felszerelések megvásárlása teszi ki. Az ambulancia a kórház új épületében található, és az öt emeletnyi magasságot (szuterén, földszint és három emelet) magába foglaló egységnek most azonban csak egy részét újítják, fel, de a munkálatok így is 14 hónapot vesznek majd igénybe. Ebbe beletartoznak az ott található családorvosi rendelők is.

Akadálymentesítés

Az Északnyugati Fejlesztési Régió egyetlen módosítást eszközölt a projektben, nevezetesen azt, hogy az orvosi rendelők megközelíthetőségét oldják meg fogyatékkal élő személyek számára is. Ez a módosítás 170 ezer lejjel növelte a befektetés mértékét, mivel olyan műszaki megoldásokat kell majd alkalmazni, amelyek lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést mozgássérültek számára is. Csehi Árpád megyei tanácselnök a hétfői ülésen külön gratulált az igazgatónőnek, hiszen ez a pályázati lehetőség mindegyik egészségügyi intézmény előtt nyitott volt, de egyedül a Mitrut Diana által menedzselt kórház élt a kínálkozó lehetőséggel.

Látogatás

„Az ADR bizottsága azért járt a kórházban, hogy felmérje, megfelel-e a valóság a projektben leírtaknak. Fotókat készítettek, azután konzultáltak a megyei tanácstól azokkal, akik a pályázat készítésében segédkeztek” – tudtuk meg Mitrut Diana, menedzsertől, aki reméli, hogy mindent rendben találtak, és akkor aláírhatják a finanszírozási szerződést. Ez a fejlesztés szükséges ahhoz, hogy Szatmár megye egy igen nagy területét kiszolgáló kórház ambuláns részlege ne csak szakmailag, de diagnosztikai és gyógyászati felszerelésekben is megfeleljen az elvárásoknak.