Szatmár megyében első az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség magabiztosan nyerte az európai parlamenti képviselőválasztást Szatmár megyében. Tőkés László független jelölt az 5. helyen végzett.

A majdnem százszázalékos adatfeldolgozás mellett kimondható, hogy mind az európai parlamenti képviselőválasztás, mind az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás esetében Szatmár megye lakossága még 30%–ban sem járult az urnák elé. A referendum részvételi aránya 26%–os volt, és meglepően nagyon sokan szavaztak megyei szinten igennel. Az urnák előtt 78 179 személy jelent meg és adta le voksát, ebből 58 674 szavazó igennel, míg 17 405 személy nemmel szavazott, a 2100 érvénytelen szavazat mellett. Megyénkben 319 583 választásra jogosult állampolgár van. A referendumon az országos 50% alatti részvételi arány azt eredményezte, hogy hiába szavaztak többen igennel, mint nemmel, a voksolás érvénytelen lett.

Itt is kevesen

Az európai parlamenti képviselőválasztáson megyénk szavazásra jogosult állampolgárainak mindössze 27,57%–a jelent meg az urnák előtt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a választáson elsöprő sikert aratott, ugyanis a Szövetségre 24 663 személy adta le voksát. Az RMDSZ–t a Demokrata Párt (PD) követi 17 371 szavazattal, a harmadik helyen Szatmár megyei szinten a Szociáldemokrata Párt (PSD) végzett, 15 321 szavazattal. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) lecsúszott a dobogóról, 9493 szavazattal kevéssel előzi meg az ötödik helyen végzett Tőkés László független jelöltöt, akire megyénkben  9143 állampolgár szavazott.  

 

Gugulya–Hégető Lóránd