Szatmár megyében 30 000 potenciális cukorbeteg

Szatmár megyében 30 000 potenciális cukorbeteg
Az egészségügyi felmérésben résztvevők csaknem kétharmada tartozik különböző betegségek rizikócsoportjába. A Közegészségügyi Minisztérium által kezdeményezett, a lakosság egészségügyi felmérését célzó, egy éves futamidejű program keretén belül Szatmár megyében az első negyedévben (július – szeptember) 52367 személy vett részt a vizsgálatokon.

A családorvosok által végzett klinikai vizsgálatok, és az ezt kiegészítő laborvizsgálatok eredményei összesítve kiderült, hogy az első félévben a felmérésben résztvevők közül több, mint harmincezer személynél áll fenn valamely betegség előfordulásának magas rizikója. A második negyedév elsó hónapjában, októberben, 19212 személy vett részt a vizsgálaton, ezek közül 18109-nek kértek a családorvosok összesen 111 352 laborvizsgálatot, amely átlagban hat vizsgálatot jelent a maximálisan felírható kilencből. Októberben is igen magas számban — az előzetes vizsgálatok alapján 5830 — fordulnak elő a cukorbetegségre hajlamot mutató személyek. A felmérés alapján határozzák meg a minisztériumban, hogy mely területét fejlesztik az egészségügynek, és hogy hová kell a finanszírozás nagyobb részét irányítani.

Az első negyedévben születettek közül — Szatmár megyéből —diabéteszre hajlamosak 16900-an, szív- és érrendszeri megbetegedésre 9272-en, méh- és méhnyakrákra 1962-en, vastagbélrákra 305-en, mellrákra 622-en, csontritkulásra 124-en, krónikus vesebetegségre 242-en. A diabétesz mutatkozik az első négy hónap felmérése alapján a következő évtizedek legsúlyosabb betegségének, és egyben a legköltségesebbnek is. A Közegészségügyi Minisztérium szakemberei aggodalmukat fejezték ki a cukorbetegség 2-es típusára való hajlam arányát figyelve. Várakozásaikkal ellentétben a 12% körüli aránnyal ellentétben a felmérésben résztvevőknek 25%-a mutat hajlamot a cukorbetegségre. Ez az eredmény alátámasztja a közegészségügyi minisztérium által már megkezdett stratégiát, amely szerint a családorvosi hálózatra alapozva, inkább a megelőzésre kell törekedni a gyógyítással szemben.

Kapcsolódó cikk:

Nyomunkban a cukorbetegség

Megtalálták a cukorbetegség egy kiváltó okát