Szász Jenő még nem döntötte el, hogy marad-e az MPP élén

Szász Jenő még nem döntötte el, hogy marad-e az MPP élén
A Nemzetstratégiai Intézet megalapítására felkért Szász Jenő még nem döntötte el, hogy vállal-e újabb mandátumot a Magyar Polgári Párt (MPP) élén.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kérte fel Szász Jenőt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére.

Szász Jenő a Transindex portálnak adott interjúban pontosította, az a keddi kijelentése, hogy a Nemzetstratégiai Intézet megalapítása és vezetése egész embert kíván, nem feltétlenül jelenti azt, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

“Ezt még mérlegelni kell, a társaimmal is meg kell beszélnem, hogy miként megyünk tovább. Olyasfajta munkamegosztásban kell gondolkodni, amelynek következtében mindenhol, tehát Budapesten és otthon is jól mennek majd a dolgok” – nyilatkozta az MPP elnöke.

Szász Jenő elmondta: a párt országos tanácsának szombatra, Székelyudvarhelyre összehívott gyűlésén várhatóan elfogadnak egy politikai nyilatkozatot, amelyben megerősítik a párt önállóságát. “Amennyiben nincs nemzeti válogatott, azaz nem gondolkodhatunk a magyar szervezetek együttműködésében, akkor azt gondolom, hogy a Magyar Polgári Pártnak ragaszkodnia kell szervezeti önállóságához” – fogalmazott az elnök.

Szász Jenő emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati választások előtt pártja jobboldali koalíciót ajánlott az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP), de ezt a Toró T. Tibor vezette politikai alakulat elutasította. “Sőt, akkor gyakorlatilag az életünkre törtek; azt gondolták, hogy a jobboldalon belül a versenyt meg fogják nyerni” – mondta az MPP elnöke. Hozzátette, pártja jobb eredményeket ért el az önkormányzati választásokon, mint az EMNP, tehát “az MPP a jobboldali párt”, ezért az önállóságához ragaszkodniuk kell.

Szász Jenő megismételte: ha lenne politikai akarat a magyar pártok választási összefogására, még mindig nem lenne késő ezt a gyakorlatba átültetni. Szerinte akár sorshúzással is el lehetne dönteni, hogy a közös jelölteket melyik erdélyi magyar párt színeiben nevezzék be a parlamenti választásokra.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy Szász Jenő új megbízatásával “az MPP új esélyt kap önmaga újragondolására”, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a decemberi romániai parlamenti választásokon a két pártnak sikerül közös jelölteket támogatnia. Toró kijelentette: eljött az ideje annak, hogy kiépítsék az “erős erdélyi magyar jobboldalt”.