Szász Jenő: Érdemes lenne meghonorálni az MPP nyitottságát

Szász Jenő: Érdemes lenne meghonorálni az MPP nyitottságát
Marosvásárhely – Az RMDSZ és MPP marosvásárhelyi tárgyalása néhány, eddig is hangoztatott elvből indult ki: a romániai magyarság erős képviselte a román parlamentbe, az ónkormányzati választásokon kialakult arány, a romániai magyarság értékeinek megjelenítése.

Megbeszélték, hogy megállapodás esetén hogyan fog működni a „Magyar Frakció” a román parlamentben,. úgy az RMDSZ mint az MPP képviselői egyetértettek az alapvető kérdésekben , ám a megállapodás megkötése a befutó helyekre tett ajánlatoktól vált függővé.

 

Az egyéni választási kerületek elosztásánál az RMDSZ azt mondta, hogy mind a felelősségben , mind a kockázatban, mind a jó mind a rossz dolgokban arányosan kell vállalni a helyek felosztását. „Vannak biztosan befutó helyek, vannak bizonytalan helyek és vannak viszonylag esélytelen helyek, de a választási törvény lehetőséget ad, hogy a romániai magyarság arányos képviseletét megőrizzük”, jelentette ki a tárgyalást követően Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az RMDSZ számításai szerint tizennégy olyan egyéni választási kerület van ahol nagytöbbségében magyarok laknak és ahol biztos bejutásra számit az RMDSZ. A tizennégy választókerületből kiszámolták a tizenöt százalékot „és ennek megfelelően javasolta az RMDSZ az MPP-nek, hogy a biztos megszerezhető mandátumokból arányosan kapjon két helyet. A több felelősség, kockázat vállalás ugyan csak arányosan oszlana azokban a választókerületekben is ahol billeg, nehezen megszerezhető vagy nem biztos az egyéni választási kerületek megszerzése. Arányos legyen a felelősség ott is ahol kisebbségben vagy szórványban él a magyarság”, ismertette Kelemen Hunor.

 

Ezzel szemben az MPP az arányokat másképp számolja. Szász Jenő MPP elnök szerint, ha az önkormányzati választásokon leadott magyar szavazatok országos százalékát veszik figyelembe az arány 81,5- 18,5 %-os. „Ez inkább 80-20 mint 85-15” értékelte az MPP elnöke. Szerinte a biztos bejutó helyek száma nem 14 hanem 16 és „súlyozni kell a kiinduló számarányokat a székelyföldi konkrét eredményekkel. Ebben az esetben az MPP-nek nem két bejutó hely, Hargitából egy és Kovásznából egy, hanem számításaink szerint négy de ha bátrabbak vagyunk öt hely járna”.  Szász Jenő kijelentette, hogy az RMDSZ 1+1-es ajánlatával szemben az MPP azt kéri, hogy Hargitában kettő és Kovásznában egy helyet kapjanak. A Maros megyei bejutó helyekről az RMDSZ nem tett ajánlatot az MPP-nek de „mi is úgy látjuk, hogy Maros megyében az RMDSZ esetében a politikai személyek sűrűsége a bejutó helyekhez képest nagyobb mint Hargita és Kovászna megyékben. Tiszteletben tartottuk és ugyan azt a tiszteletet szerettük volna Hargita megye irányában is megtapasztalni az RMDSZ részéről”.

 

Szász úgy gondolja, hogy azt a fajta nyitottságot, amit az MPP tanúsított, és amit képviselt érdemes lenne meghonorálni. Abban reménykedik, hogy holnap 11 óráig az RMDSZ „méltányolni fogja az MPP tárgyalási szándékát, nyitottságát és arra a sok igenre, amit ma itt elmondtunk mi is egy igent kapunk”.