Számítanak a szupermarketek szociális érzékenységére

Számítanak a szupermarketek szociális érzékenységére
A váradi önkormányzat arra kéri majd a helyi bevásárlóközpontokat, hogy lejárófélben lévő termékeiket ajánlják fel a rászorulóknak.

 

 

Az elmúlt év szociális jellegű megvalósításairól és az idei év célkitűzéseiről számolt be tegnap a sajtó munkatársainak Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere és Koncsek Zita a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) igazgatója. Az elmúlt év egyik nagy megvalósítása a gyermek egészségügyi felmérés volt, melynek szakmai kezdeményezői Ritli László és Földes Béla voltak – kezdte beszámolóját Koncsek Zita. A 100 ezer lejes költségvetésű programból csak 44.910 lejt költöttek el, mert a tavalyi év az önkéntesség jegyében telt el, így a szem- és a hallásvizsgát ingyen végezték el a programban részt vevő szakemberek. Az idén is folytatják ezt a programot, melynek keretében 3500 első- és ötödik osztályos tanuló egészségi állapotát fogják felmérni. Az akció február 1-től fog indulni, a laborvizsgálatok feltehetően 16 lejbe, míg a szemvizsgálatok négy lejbe fognak kerülni gyermekenként. Immár harmadik alkalommal bonyolítják le az Európai Unió élelmiszerosztó programját – folytatta Koncsek Zita. Az igénylők száma sajnos évről évre nő, azonban a kiosztandó élelmiszer mennyiség is növekszik. Míg a tavaly egy jogosult 27,5 kilogrammnyi tartós élelmiszert vihetett haza, addig ebben az idényben ez a mennyiség 34,1 kilogramm. Erre a segélyre jogosultak a munkanélküliek, a minimálbér alatt keresők, a négyszáz lejnél kevesebb nyugdíjat kapó idősek, valamint a fogyatékos felnőttek és gyerekek. A jelenlegi adatok szerint 13.080 személy vagy család jogosult erre a támogatásra. Tavaly augusztus 20-án kezdték meg az élelmiszerosztást, és február közepéig szeretnék befejezni. Az ASCO együttműködik a Vöröskereszttel is, melynek keretében nyolcadik alkalommal osztottak ki ajándékcsomagokat csonka családoknak. Különböző ünnepek alkalmából átlagban 400-500 meleg ebédet osztott ki a hivatal, továbbá 123 gyorssegély került kiosztásra 2011-ben. A segélyek nyolcvan százalékát beteg gyermekek támogatására ítélték oda.

 

Mindenki terepen

 

Koncsek Zita kiemelte, hogy a módosuló törvénykezés miatt megváltozott a fűtéstámogatás odaítélési rendszere. A törvény ugyanis kimondja, hogy az igénylő csak a kérvényt és egy nyilatkozatot kell benyújtson az ASCO-hoz, mely intézménynek azonban kötelessége a kérvényezők hatvan százalékánál ellenőrzést végezni a tekintetben, hogy valóban jogosultak-e erre a támogatásra. Ennek a kötelezettségének a teljesítése érdekében az ASCO javaslatára a nagyváradi helyi tanács további igazoló iratok benyújtására kötelezte az igénylőket, ami nagyban megkönnyíti a felmérés elvégzését. Az ASCO munkatársainak pontosan 5982 helyre kell elmenniük, ezért, mint Koncsek aláhúzta, az intézmény közel hetven munkatársa, köztük ő maga is, sőt az egyik tizenkét osztállyal rendelkező takarítónő is végezni fogja ezt a felmérést. Az ASCO munkatársait a Nagyváradi Állami Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem szociális munkás szakos hallgatói kísérik majd el ezekre a terepszemlékre. Koncsek Zita elmondása szerint ezzel a munkával május végéig szeretne végezni a hivatal.

 

Adományadás és kérés

 

Végezetül Koncsek Zita elmondta, hogy jól indult számukra a 2012-es év, ugyanis egy bukaresti székhelyű cég január 3-án 2,5 tonna Tnuva márkájú tejtermékeket adományozott az ASCO-nak. A tejtermékek felét az ASCO a gyermekvédelmi igazgatóságnak adta át, de kapott belőle a hajléktalanszálló, valamint az ASCO munkatársai is. Ehhez kapcsolódva Biró Rozália elmondta, hogy írásban fogják megkeresni a nagyváradi bevásárlóközpontokat, amelyben arra kérik őket, hogy azokat a termékeket, amelyeknek szavatossági ideje egy hét, vagy tíz nap alatt lejár, ajánlják fel a városnak, hogy az önkormányzat kioszthassa a rászorulók között. Mint jelezte, Ausztriában működik ilyen rendszer, és reményét fejezte ki, hogy itthon is gyakorlatba fogják tudni ültetni, továbbá bízik abban, hogy a bevásárlóközpontok is nyitottak lesznek az ügy iránt. Mint mondta, az még nem tisztázott, hogy milyen módon juthatnának hozzá a rászorulók ezekhez a termékekhez. Egyelőre több elképzelés is létezik erre vonatkozóan.

 

Tinédzserek támogatása

 

Biró Rozália kiemelte, hogy a nagyváradi önkormányzat az idén célul tűzte ki a szociális szolgáltatások minőségének javítását, illetve kiszélesítését, mert sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több embernek van egyre többféle szociális problémája. Biró Rozália elárulta, hogy céljaik között szerepel az, hogy az idei évtől elkezdve támogassák a tizenkettedik osztályos tanulókat abban, hogy nyelvvizsgát, autóvezetői vizsgát, vagy számítógép kezelői vizsgát tegyenek le. Erre a célra fejenként 400 lejjel támogatná az önkormányzat a fiatalokat, akik maguk választanák meg azt, hogy a három kompetencia közül melyiket kívánják megszerezni önkormányzati támogatással. Biró Rozália kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a fiataloknak nem kötelező élni ezzel a lehetőséggel, ez esetben viszont elesnek a támogatástól.

 

Pap István