Számít Nagyváradra Debrecen

Számít Nagyváradra Debrecen
Kedden Bihar megyében járt dr. Papp László debreceni polgármester. Délután az RMDSZ váradi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Cseke Attilával, a szervezet megyei elnökével.

December 6-i váradi sajtótájékoztatóján dr. Papp László debreceni polgármester hangsúlyozta: a cívisváros képviseletében kapcsolódott be a kampányba, és arra buzdítja a partiumi magyarságot, hogy a lehető legnagyobb létszámban vegyen részt a december 11-i parlamenti választáson, és szavazzon az RMDSZ jelöltjeire. Megítélésében történelmi jelentőségű, sorsfordító lehet a hétvégi választás, ezért is fontos, hogy erős képviselete legyen a magyarságnak a román parlamentben, az erdélyi magyarok pedig egy kapcsolatot jelentenek a szerinte gazdasági és nemzetpolitikai szempontból egyre erősödő, felívelő szakaszban levő Magyarország és Románia között. Úgy fogalmazott: az anyaországban annak szurkolnak, hogy minél több RMDSZ-es jelölt jusson be a törvényhozásba, ha pedig úgy alakul, a szervezet kormányzati szerepkört is töltsön be, mert csak egy hatékony képviselet tudja garantálni az identitás és a hagyományok megőrzését, a kulturális, gazdasági és egyéb gyarapodást. Hozzátette: Debrecen, mint Magyarország második legnagyobb városa, érdeklődéssel figyeli az itt zajló eseményeket, túl az érzelmi kötödésen amiatt is, mivel a két megyeszékhely, illetve Hajdú-Bihar és Bihar megye sok mindenben partnerei egymásnak.

Ezután arról számolt be az elöljáró, hogy Bihardiószegen két együttműködési megállapodás volt a téma. Tekintettel arra, hogy Debrecen hozzá szeretne járulni az érmelléki borvidék revitalizációjához, beleértve a gasztronómiai vetületet, valamint a szakmai mentorálást is, a két település stratégiai együttműködésére vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá, mely egyebek mellett azt is feltételezi, hogy a cívisvárosi önkormányzata a tulajdonában levő társaságon keresztül jelképesen egy telket vásárol Diószeg közigazgatási területén belül. A másik említett megállapodás pedig arra vonatkozik, hogy Debrecen szerepet vállalna a község által jövőre szervezett bor- és gasztronómiai fesztiválban.

Kulturális misszió

Dr. Papp László azt is kiemelte: Debrecen másik missziójának tekinti a kulturális kooperációt, ezért fogja megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A pályázat egyelőre nincs kiírva, 2018-ban, legkésőbb 2019-ben lesz az előzetes döntés, vetélytársaknak Miskolc, Veszprém, Eger, Tokaj és Szombathely számítanak. A következő hónapban kezdi meg az önkormányzat a program kidolgozását, és a lebonyolításban számít az RMDSZ-re, mint katalizátorra abból a szempontból, hogy sikeres pályázás esetén régióban gondolkodva esetleg néhány rendezvényt itt is szerveznének, felmutatva a helyi értékeket. Ebben természetesen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület is kiemelt szerepet játszana- tekintettel a reformáció 500. évfordulójára- ez ügyben Csűry István püspökkel is tárgyalt.

Érdeklődésünkre a polgármester azt válaszolta: hivatalos kapcsolatfelvétel még nem történt a váradi önkormányzattal, de erre is sor fog kerülni a kiírás meghirdetésekor, hiszen idén februárban, amikor még Huszár István alpolgármester volt, Ilie Bolojan polgármester nyitottnak mutatkozott az együttműködésre.

A sajtótájékoztató után dr. Papp László Margittára ment.

Ciucur Losonczi Antonius