Számadó-rendezvénysorozat Érkeserűben

Számadó-rendezvénysorozat Érkeserűben
Három napon át tartó eseménysorozatot tartottak Érkeserűben, melynek keretében vers- és mesemondó versenyre vártak diákokat. Volt kiállítás, könyvbemutató és kézműves foglalkozás is.

 

A hét végén – csütörtökön, pénteken, és szombaton – tartották meg Érkeserűben a faluban élt Számadó Ernő költő emléke előtt tisztelgő hagyományos rendezvénysorozatot. A csütörtöki történésekről pénteki lapunkban már beszámoltunk. Pénteken tartották meg az V.-VIII. osztályos diákoknak tartott szavalóversenyt, melynek első fordulójában egy Számadó-verset, a másodikban egy erdélyi költőtől származó szabadon választott költeményt kellett előadni. Az V.-VI. osztályosok mezőnyét 35, a VII.-VIII. osztályosokét 28 versenyző alkotta. A zsűri számos különdíjat és dicséretet osztott ki, mellettük a következő sorrendet határozta meg: V.-VI. osztályosok – 1. Kovács Csenge, 2. Kelemen Lilla és Nagy Krisztina Dóra, 3. Badar Ivett és Pap Sándor Zsolt (valamennyien Érmihályfalváról), 4. Blaga Dávid (Keserű); VII.-VIII. osztályosok – 1. Balázs Tímea (Érmihályfalva), 2. Costa Nikolett (Keserű), 3. Ökrös Valéria (Érmihályfalva).

Könyvbemutató

Szombaton került sorra az elemi iskolások mesemondó versenye, ahol 24 I.-II., illetve 27 III.-IV. osztályos kisdiák szállt versenybe egy Számadó-, vagy egy magyar népmesével. Ezen a napon sem volt könnyű a zsűri dolga, és újfent sok jutalmat kiosztottak. A kisebbeknél 1.Both Alexandra (Keserű), 2.Tóth Máté (Köbölkút), 3.Borbély Valentina és Nagy Róbert (Albis), Sutak Shalomé (Félegyháza), Pokol Elemér (Köbölkút), 4.Szabó Zselyke (Félegyháza); a nagyobbaknál 1.Puskás Bíborka és Kocsis Alexandra (Margitta), 2.Balogh Márta, Dragos Alexandra, Krisztik Réka (Margitta), 3.Balogh Johanna és Nagy Ábel (Margitta), Mészáros Szintia (Kereki), Gavrilas Szabina (Albis). Mindkét napon megismerkedhettek könyvbemutató keretében a résztvevők a Gavrucza Tibor ny.lelkész által Számadó Ernő verseiből szerkesztett A csend beszéde című kötettel, illetve meg lehetett tekinteni a Számadó-emlékszobát.

Alkotások

A költő nevét viselő iskola több termében érmelléki (margittai, érmihályfalvai, érsemjéni/bagaméri, székelyhídi, bihardiószegi, érkeserűi) képzőművészek alkotásaiból rendeztek be kiállítást, és nem utolsó sorban szombaton kézműves foglalkozást tartottak, melyen a magyarországi Bojt községből, a helyi Bojtorján Kézműves Kör tagjai mutatták be az érmelléken már sajnos kihalóban lévő gyékényfonás praktikáit. A záróünnepségen a község alpolgármestere, Dandé Ottó köszönte meg a résztvevők és a szervezők fáradságát, míg Faur-Kis Angéla tanár-főszervező segítőivel minden felkészítő pedagógusnak, alkotónak, kézművesnek, és mindenkinek, aki hozzájárult a több szálon is futott eseménysorozat sikeréhez, ajándékokat, emléktárgyakat adott át.

Rencz Csaba