Szalonta: megoldásra van szükség

Szalonta: megoldásra van szükség
Bihar megye – Nagyszalonta városvezető testületének legutóbbi ülésén égető gondok kerültek terítékre: a közlekedés és közbiztonság.

A gyűlésen részt vett a város nemrég kinevezett rendőrfőnöke, Alexandru Roxin és a Bihar megyei Közlekedésrendészet vezetője, Dorin Sava. Az ülés első perceiben a városvezetők tették fel kérdéseiket a városon áthaladó hatalmas forgalommal, a főutcán (tilosban) parkoló autókkal, a vasúti átkelővel, a közbiztonsággal kapcsolatban. A rendőrfőnök válaszában elmondta, nehéz helyzetben vannak a rendfenntartók, hiszen létszámhiánnyal küszködnek, és az uniós jogharmonizáció sincs kedvező hatással a rendfenntartók munkájának hatékonyságára. A rendőrség ötven százalékos személyi állománnyal dolgozik, és Nagyszalontán valamint a hozzátartozó 51 településnyi körzetben összesen három közlekedési rendőr lát el szolgálatot. Mindemellett – hangzott el – a nagyszalontai statisztikák kifejezetten jók. A felgöngyölített bűnesetek számaránya magasabb, mint más városok esetében, közlekedési balesetben idén nem veszítette senki életét a városban.

A várost átszelő országút

Nagyszalonta legkomolyabb gondja a várost átszelő országút, ugyanis a nemzeti utakra egyedi szabályok vonatkoznak, melyekkel nehéz a városon belüli közlekedést összeegyeztetni. A gyorshajtók ellen kamerák felszerelését javasolták az illetékesek, a főútra hajtás körforgalom kialakításával oldható meg, mondták, a tilosban parkolók ellen pedig nem a bírságolást, hanem megfelelő parkolóhelyek kialakítását ajánlották. Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott: sajnos kevesen veszik igénybe a már meglévő parkolókat is, de ennek ellenére a jövő évben újabb parkolók kialakítására törekszik majd a városvezetés.  Nagyszalontán nemrég fekvőrendőröket szereltek a Batthyányi utcán, és talán újabbak is kerülnek a város utcáira, a vasúti átkelő biztonságossá tételével kapcsolatban megtudhatták a jelenlévők, mi a teendő, kihez kell fordulni. A közbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, ha bárki bármilyen szabálysértést, közrend-zavarást tapasztal, hívja a 112-essegélyszámot, és perceken belül a helyszínre érkezik a rendőrség.

C. Patócs Júlia