Szalmonella, sertéspestis, adó a prefektúrai ülésen

Nincs meg a szalmonellafertőzések okozója, viszont közeledik a sertéspestis – erről is szó volt a Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén. A szerző felvétele
Nincs meg a szalmonellafertőzések okozója, viszont közeledik a sertéspestis – erről is szó volt a Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén. A szerző felvétele
Nincs meg a szalmonellafertőzések okozója, viszont közeledik a sertéspestis – ami ugyan emberre nem terjed, de áttételesen embereknek is sok kárt szokott okozni. Erről, illetve az adócsalás visszaszorításáról is szó volt a Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén.


Megint gazdasági gondokat okozna, exporttilalom miatt, ha kitörne a sertéspestis-járvány – mondta tegnap a prefektus. Ioan Mihaiu erről a Prefektúrai Kollégium ülésén szólt, annak okán, hogy a megye szomszédságában felütötte fejét a sertéspestis. „Szatmár megyében egy vaddisznóban mutatták ki. Ezért Biharban fokozottabb hatósági készenlét lép életbe. Főleg a Szatmárral szomszédos részen, ahol a legveszélyeztetettebb a bályoki birtok.”

Nincs meg…

A Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésének napirendjén a közegészségügyi hatóság beszámolója is szerepelt. Ennek kapcsán dr. Daniela Rahota, az intézmény vezetője szólt a szalmonella-ügyről is. Mint elmondta, jelenleg nem tudni, honnan indult a fertőzés, ami két óvodát is érintett, amelyekbe ugyanaz a cég szállít ételt. Mint megírtuk, múlt csütörtökön merült fel először a fertőzés gyanúja, akkor egy gyerek került kórházba, majd két másik is. A Joyful Learning Szövetség által működtetett óvodában és a Crescendo Montessoriban is kimutatták a szalmonellát. A két helyre a Sarabo Better Food cég szállít ételt (illetve a Joyful óvodába még egy másik is, amelyik vegán ellátást biztosít, de ez a vállalkozás kiesik a lehetséges fertőzésforrások köréből). Rahota szerint a június 13-i ebéd nyomán jelent meg a fertőzés: 3 órával később a Montessoriban lett rosszul az első gyerek. Végül összesen 7 gyerek került kórházba, „de ők sem igényeltek vészellátást, csak átlagosat”, és mind jól vannak mostanra, beutalva csak 1 maradt már. A nevezett cég 13 alkalmazottjánál mutatták ki azóta ugyanazt a típusú fertőzöttséget, de ők csak hordozók, Rahota szerint nem ők a források, hanem „valószínűleg egyetlen forrás van, de azt nem sikerült azonosítani”. Azért nem, mert az ételmintákat csak 48 órán át kötelesek megőrizni az óvodák, a vizsgálat pedig eleve később indult, ugyanakkor az ellenőrzések szerint az óvodák személyzete „tiszta”, de a Sarabo Better Food telephelyén sem találtak hibákat és főleg nem fertőzésforrást. Így a DSP nem tudja, mi okozhatta a bajt. Rahota hozzátette: „egyes hírek szerint a felszolgált pulykatekercsekből származhatott, ám ellenőrzéseink szerint a cég sütőberendezései olyan nagy hőfokra hevítik az ételt, hogy a tekercsek 89 fokon készülhettek, így szalmonellásak nem lehettek. A legvalószínűbb, hogy a szállítás, vagy a felszolgálás során történhetett valahonnan fertőzés”.

Más témaként ismertette a megyei közegészségügyi hatóság eddigi idei tevékenységét, az országos programok itteni helyzetéről. Eszerint a kötelező és opcionális oltási jól halad; a fő ragályos betegségek ellenőrzését célzó során idén eddig 9 gócot fedeztek fel a megyében, 20 beavatkozással szüntetve meg azokat; a HIV-programban megyeszerte 2700 tesztet végeztek, és 55 személyt kezelnek; a kórházi felülfertőződés elleni program során 17 ilyen esetet találtak eddig a megyében, mindet a megyei és a váradi városi kórházban; a méhnyakrák elleni program részeként nálunk idén eddig 396 nőt vizsgáltak meg; az állati eredetű szervek átültetési programjának során 10 agyhalált konstatáltak donoroknál; a gyermekélelmezési programban pedig 10 ezer gyerek részesül tejporból, illetve más élelmiszerből.

Behajtásból jeles

A másik kiemelt téma a Prefektúrai Kollégium tegnapi ülésén a megyei pénzügyi hivatal beszámolója volt, aminek az adócsalás visszaszorításáról és a tartozások begyűjtésének erősítéséről kellett volna szólnia. Ehelyett a hivatal képviseletében Fándly Marius inkább arról számolt be, milyen változtatások voltak eddig mostanság az adóügyi előírásokban. Ezt azonban nem vette zokon Ioan Mihaiu prefektus, aki régebben épp ugyanott, a pénzügynél dolgozott, sőt, meg is dicsérte volt kollégáját, mondván, hogy „végül is nem is kell sokat beszélni a behajtások fokozásáról, mivel ebben amúgy is jó állnak, évről évre jobb a behajtási arány”. Közölte viszont, hogy még a nyáron visszakerül Nagyváradra azon 450 közepes vállalkozás adóügyeinek intézése, amelyeket pár éve központi döntés révén már csak Kolozsváron lehetett intézni. Ugyanakkor jelezte: hamarosan indul az a netes rendszer, amellyel minden kisvállalkozás, kis üzlet esetében nyomon tudják követni a napi bevételek alakulását. Hozzátette. „ha bárhol hirtelen fluktuációt látunk, már mehetnek is oda terepre az ellenőreink”.

Szeghalmi Örs