Szakmai átképzőket szerveznek

Nagyvárad – Január 23–26. között Szebenben értékelték a foglalkoztatási ügynökségek tavalyi tevékenységét. A Bihar megyei nagyon jó minősítést kapott, de az idén sokkal nehezebb dolguk lesz.

Dorel Draghici, a Bihar megyei Foglalkoztatási Ügynökség vezérigazgatója, és Nica Daciana, az intézmény aligazgatója tájékoztatott a csütörtöki sajtókonferencián a szebeni találkozóról s az idei pioritásoktról. A Bihar megyei ügynökség a 14 tavalyi célkitűzés szinte mindegyikét teljesítette, így az értékelésnél a maximális 14 pontból 13,53 pontot kapott. Azért nem 14-et, mert azok közül a munkanélküliek közül, akiknek még csak 3 év volt a nyugdíjig, hárommal kevesebbet tudtak elhelyezni munkahelyi szubvencióval, mint ahányat kellett volna, így ezt a feladatot csak 40 százalékban teljesítették. Igaz, nem önhibájukból, annyian jelentkeztek. Ugyanez a helyzet a frissen végzettek elhelyezkedési támogatásával is. Ezt a feladatot 88 százalékban teljesítették, de a fogyatékosok elhelyezését munkahelyi támogatássaal sikerült 220 százalékban túlteljesíteniük, a vidéki romák ideiglenes álláshoz juttatása közérdekű munkákra 136 százalékban sikerült.

Vidéken vannak gondok

Az idén 10–15 százalékkal több embernek kell állást találniuk, miközben Bihar megyében a legutóbbi statisztika szerint igen alacsony, 2,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ez azt jelenti, hogy 6706 személynek nincs munkahelye, de ezek 57 százaléka iskolázatlan, funkcionális analfabéta, közülük sokan a nagy roma kolóniákkal rendelkező településeken laknak: Székelyhídon, Élesden, Mezőtelegden, Érmihályfalván. Tehát ezekre a településekre kell nagyobb hangsúlyt fektetniük. Ez több szempontból is nehéz lesz. Nemcsak az a gond, hogy iskolázatlanokkal nehéz, mondhatni lehetetlen szakmai tanfolyamot végeztetni, hanem az is, hogy a vidéki kirendeltségeik székházára nem kaptak elég pénzt. A szalontai székházat például egy ottani cégtől bérelték, s az visszakéri. A bérleti szerződést annak idején igen szerény összegért öt évre kötötték. Az idő lejárt, most már ennek a sokszorosát kérik bérleti díjként. Nincs pénz.

Kevesebb pénz

A hátrányos helyzetű kategóriák, köztük a romák foglalkoztatására, bérére a tavalyi 8,5 milliárd lej helyett az idén csak 5 milliárdot kaptak, miközben az átlagbér növekedett, s a cégek által saját alkalmazottaiknak tartott továbbképzés támogatására a kért összeg háromszorosát adták, de azt nem lehet egyébre fordítani. A költségvetést azért szűkítették le ennyire, mert volt olyan megyei ügynökség tavaly, mely nem tudta elkölteni a kiutalt pénzt, év végére országos szinten 3000 milliárd lej maradt elköltetlenül. Valószínűleg lesz költségvetés-kiegészítés, de bizonyos tevékenységek beindításával nem várhatnak addig.

Tervek

Az idei tervek között szerepel hat tanfolyam megszervezése kezdőknek különféle szakterületen, 27 szakmai átképzés, 3 továbbképző tanfolyam összesen 715 személy részére, közülük 562 munkanélküli. Legnagyobb a kereslet szakemberek után az építőiparban, a kereskedelemben, az őrző-védő szolgáltatás területén, azért a tanfolyamokat is főleg e szakmákban szervezik, mondta az igazgató.

Albert Ferenc