Szakképzett életmentők kisebb, városi kórházakban is

Szatmár megye – Jövőre már nem csak a megyei sürgősségi kórházban lesz megfelelő felszerelés a sürgősségi életmentéshez.

Romániában kétszáz városi kórház sürgősségi részleget vagy készenléti szobát kell létrehozzon az év végéig — jelentette be tegnap dr. Raed Arafat, a közegészségügyi minisztérium sürgősségi ellátásért felelős államtitkára, egy videokonferencia keretében. Romániában 200 kórházba, összesen 250 sürgősségi ellátáshoz — többek között újraélesztéshez — szükséges felszerelést juttatnak majd el, amelyeket a program keretében felkészített körülbelül 1000 orvos fog használni. A program célja, hogy ne csak a megyei sürgősségi kórházakban legyen meg az életmentéshez szükséges korszerű felszerelés. Szatmár megyében Nagykároly, Avasfelsőfalu és Tasnád is megkezdi a felszerelés–egységek (modulok) elhelyezéséhez szükséges hely kialakítását, hogy ez megfeleljen az egészségügyi minisztérium rendeletében foglaltaknak.

Igénynek megfelelően

Dr. Raed Arafat kihangsúlyozta, hogy amennyiben az adott kórház nagyszámú lakosságot lát el földrajzi elhelyezkedése folytán, úgy lehetőség van arra, hogy egy helyett két vagy három modult igényeljen. A modul magába foglalja a készülékek tárolásához szükséges bútorzatot, a beteg életjeleit monitorizáló készülékeket, a lélegeztetéshez oxigénellátó, valamint a légcsőből a váladék leszívásához szükséges készüléket és természetesen az újraélesztéshez szükséges korszerű felszerelést.

A modulok licitje jelenleg is zajlik a minisztérium kiírása alapján, míg az orvosok felkészítésére ősszel kerül majd sor, és az ehhez szükséges anyagi fedezetet világbanki forrásokból szerezték meg. Az orvosokat nyolc regionális központban készítik fel a modulok szakszerű használatára. A Szatmár megyei orvosokat vélhetőleg Kolozsváron képzik majd.