Szakemberhiány, iskolatervek

Kovászna megye – Miközben Háromszéken is egyre nagyobb a szakemberhiány, alig akad olyan nyolcadik osztályt végzett diák aki szakiskolában szeretné folytatni tanulmányait.

A 2008-2009-es tanévre szóló beiskolázási tervben  52  líceumi és 32 szakiskolai osztályt hagyott jóvá a tanügyminisztérium. Az idei felvételi vizsga eredményeképpen 49  líceumi osztály teljes létszámmal fog működni, a fennmaradó 3 osztály foghíjas, de  még várnak jelentkezőket. A szakiskolai helyek alig egyharmada telt be, azaz a tervezett 32-ből 13 osztály valósult meg.

Ez még változhat a július 12-i újabb számítógépes elosztáson és az augusztusi pótvizsgák után is, hiszen 150 nyolcadik osztályos diák maradt pótvizsgára.

Keresztély Irma főtanfelügyelő elmondta, évek óta észrevehető, hogy a szülők és a gyerekek egyre inkább elfordulnak a szakképzés lehetőségétől, az a mentalitás uralkodik, hogy a líceummal ellentétben  a szakmai képzés másodrangú. Hiába próbálnak a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodni a képzéssel, alig van jelentkező.

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója szerint építész szakemberekben, asztalosokban, szakácsokban, turisztikai dolgozókban van a legnagyobb hiány.

A beiskolázási terv elkészítésénél is figyelembe vették ezt, de sajnos alig akad egy-két fiatal aki ezeket a szakmákat választotta, létszám alatti osztályokat pedig nem tudnak létrehozni.

A  főtanfelügyelő szerint elsősorban a szülők mentalitásán kellene változtatni.

Szomorú az a tény is- magyarázta Keresztély,  hogy a roma gyerekeknek fenntartott 50 helyből  csak 7  telt be, kevés a nyolc osztályt elvégző roma diákok száma és még kevesebben szándékoznak folytatni tanulmányaikat az általános iskola elvégzése után.