Szakaszonként nőnek majd a fizetések

Akt.:
Szakaszonként nőnek majd a fizetések
Az egészségügyi alkalmazottak fizetései akár októbertől is nőhetnek, több szakaszban. A részleteket még nem tisztázták, de a Sanitas alelnöke bizakodó a tárgyalások eredményét illetően.

Az Egészségügyi Minisztérium, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számításai alapján akár októbertől is elkezdhetik emelni az egészségügyi alkalmazottak fizetését, nyilatkozta Marius Sepi, az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas Szakszervezeti Szövetség alelnöke hétfőn, a minisztérium képviselőivel folytatott tárgyalást követően. Jelentősebb fizetésemelést szeretnének, viszont százalékokról egyelőre nem esett szó, ezeket egy későbbi tárgyalás során vitatják meg, melyen a kormány több képviselője is részt vesz majd, tudatta az alelnök. Az eddigi megbeszélések alapján úgy tűnik, négy szakaszban nőnek majd az egészségügyi alkalmazottak fizetései. A Sanitas az orvosok és egészségügyi asszisztensek mellett többek között adminisztratív személyzetet, gyógyszerészeket, fűtőket tömörít és a tárgyalások mindannyiukat érintik, tette hozzá.

Két átlagbér

„Nem tárgyaltunk százalékokról. Egyelőre az érdekel bennünket, hogy a kicsi fizetések mihamarabb nőjenek és javuljanak a kórházak által nyújtott körülmények” – mondta Sepi. Egyúttal kihangsúlyozta: világos kimutatásokat szeretne látni arról, hogy az egészségbiztosítási kártya bevezetése mennyi megtakarítást eredményez, fontosnak tartja, hogy az új fizetéseket ezek alapján számítsák ki, s fenntarthatóak legyenek. Mindenesetre, a javasolt fieztési rácsozattal elégedett. „Az orvosok, akikkel beszéltünk, azon a véleményen voltak: két átlagbér, azaz 3700 lej kezdetnek elegendő volna” – tette hozzá.
Azokban a dokumentumokban, amelyeket áttanulmányozott, az áll, hogy a fizetésemeléseket 2017 decemberéig hajtják végre, nem 2018-ig, amint arról a korábbiakban szó volt. Az első szakasz októberben vagy decemberben lesz, 2016 során pedig további két fizetésemelés történne.
Arra a kérdésre, hogy az orvosok sztrájkba lépnek-e, a Sanitas alelnöke azt válaszolta: míg tárgyalások zajlanak, a szövetségnek nincs felhatalmazása arra, hogy sztrájkot kezdeményezzen. „De ha a tárgyalások eredményteleneknek bizonyulnának, amit nem hiszek, akkor a Sanitas követi majd a törvényes procedúrákat és sztrájkot kezdeményez. Viszont az, hogy általános sztrájkra uszítsd az embereket miközben folyamatban vannak a tárgyalások, nekem haszontalan dolognak tűnik.” – tette hozzá.

„Nem akarunk borítékokat”

Az utóbbi időben ugyanis az egyik ismert közösségi portálon egy csoport alakult, mely immár több ezer tagot számlál, s amely, úgy tűnik, hogy a sztrájkot támogatta. A csoport annak következtében alakult meg, hogy a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntése alapján az orvosok köztisztviselőknek számítanak és mint ilyenek, börtönbüntetést kaphatnak, ha bármilyen adományt elfogadnak a páciensektől. Mindazonáltal, a csoport tagjai nem a csúszópénz legalizálásáért foglalnak állást. „Mi nem akarunk borítékokat, sem azt, hogy legális legyen a csúszópénz. Rendes fizetéseket akarunk, melyek összhangban vannak a pácienseinkkel szembeni felelősségünkkel és megfelelő körülményeket a kórházakban, hogy minőségi egészségügyi ellátásban részesíthessük a betegeinket” – mondta dr. George Ilie, a csoport egyik tagja. A csoport neve egyébként a napokban „Sztrájkra kész orvosok” helyett „Orvosok egészségügyi korszerűsítésért létesült szövetsége” lett, s a tagok továbbra is az orvosok fizetésemelése és a kórházak által nyújtott körülmények javítása érdekében lépnek fel.

Keddi lapzártánkkor érkezett hírek szerint 25 százalékkal fognak emelkedni a közegészségügyben dolgozók bérei október 1-jétől, az erről szóló kormányrendeletet a jövő héten fogadják el. Marius Sepi bejelentette: körülbelül 224.000 alkalmazottat érint a béremelés, ami évi 1,3 milliárd lej többletet fog jelenteni a költségvetésnek.

Neumann Andrea