Szakadozik a váradi fűtéscső-hálózat

Szakadozik a váradi fűtéscső-hálózat
Nagyvárad – Naponta átlagban tizennyolc fűtésrendszeri csőszakadás történik a téli hidegben Nagyváradon az elöregedett csőrendszer miatt.

A tél beköszöntével nem pusztán a hideg okoz kellemetlenséget a váradiak számára, de az elöregedett fűtéscsövek sem bírják már a tágulást, és naponta érkezik bejelentés a nagyváradi Hőerőműhoz újabb és újabb csőszakadásokról. Szabó István a Nagyváradi Hőerőmű fűtési részlegének igazgatója olalunknak elmondta: „Naponta átlagban tizennyolc szakadásunk van, ami amiatt történik meg, mert a fémből készült fűtéscsövek az átvezetett meleg víz miatt kitágulnak. A fűtéshálózat csőrendszere 25 évre volt előirányozva, de a váradi csövek már harminc-negyven évesek, és már nem bírják a tágulást” – figyelmeztetett Szabó.

Az utóbbi idők egyik legtöbb gondot okozó csőszakadása a Moldovei utcán történt szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, melynek következtében tizenkét a környéken lévő tömbházban nem volt fűtés. Szabó hozzátette, hogy időközben sikerült kijavítani a meghibásodást. Az igazgató aláhúzta, hogy a Moldovei utcaihoz hasonló nagyságrendű problémával az utóbbi időben nem kellett szembesülniük, de a hőerőmű dolgozói folyamatosan dolgoznak valamilyen javításon. Egy-egy ilyen szakadás kijavítása átlagban négy-öt órát vesz igénybe. „Ha a cső kilykad, akkor szorítógyűrűt teszünk rá, ha pedig szakadás történt, akkor egy új csövet varrunk be. A tavaly csak valamivel kevesebb csőszakadásunk volt, mint az idén, de minél öregebb lesz a rendszer, annál több ilyen meghibásodásra lehet majd számítani” – figyelmeztetett Szabó István.

Pap István