Szaharai por mérése

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Szaharából származó nagy mennyiségű porfelhő, a légáramlat következtében, több európai ország légterébe került. Ezt a jelenséget több romániai városban (Bukarest, Kolozsvár, Jászvásár, Temesvár) is észlelték.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi és Környezetmérnöki Karának Katasztrófamenedzsmenti Kutatóközpontja méréseket folytatott. Ezek a mérések igazolták, szaharai porfelhő figyelhető meg Kolozsvár és más városok légtereiben is.

A műszerek, Kolozsváron, 3-6 kilométeres magasságban köbméterenként 50 mikrogrammnyi szaharai port mértek. 9-11 km-s magasságban cirrus (magyar megnevezése pehelyfelhő) felhőt észleltek. A cirrus felhő jégkristályokból áll, 5-13 km magasságban képződik.

A kutatócsoport megvizsgálta a szaharai por okozta szennyezettség fokát, ami Kolozsváron, pénteken és szombaton volt érzékelhető. Szombaton érte el a csúcspontot. Mivel akkor Kolozsváron éppen eső volt, nem volt olyan hatású, mint más európai városokban.

A jelenség, az emberi szervezetben rossz közérzetet vált ki. Különösen érzékenyek főleg a tüdő és szívbetegségben szenvedők. Ilyen esetben a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne menjenek a szabad levegőre. Maradjanak otthon.

Csomafáy Ferenc

Címkék: