Szacsvays szülők báloztak

Szacsvays szülők báloztak
Szombat este immár VI. alkalommal szervezte meg a szülői közösség bálját a Szacsvay Imre Általános Iskola az egyik biharpüspöki étteremben. 250-en voltak jelen az eseményen.

Az idén egy kicsit átrendezték a termet, hogy többen férhessenek be, ugyanis valószínűleg az elmúlt évek sikeres visszhangja arra késztette a szülőket, hogy az eddigieknél is többen jelezzék a részvételüket. A jó társaság és hangulat viszont nem változott, mint ahogyan azt sem, hogy értékes ajándékokat lehetett nyerni a tombolán, szám szerint 233 csomag vagy tárgynyeremény várta azokat, akik ügy döntöttek, vásárolnak sorsjegyet.

A megjelenteket Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője köszöntötte, kiemelten a díszvendégeket, vagyis az egyik testvériskola, a debreceni Szoboszlói úti Általános Iskola igazgatónőjét, Pakurár Miklósné Ágnest, illetve aligazgatónőjét, Gyömöreiné Vályogos Bernadettet, valamint Pásztor Sándort, a Bihar Megyei Tanács elnökét és Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselőt.

A továbbiakban Kecse Gabriella magyar-néprajzos szakos tanárnő egy 13 éves szacsvays diák, Kecse Ákos által megvágott filmet vetített le, melyen a tanintézmény diákjai közül néhányan a Himnuszt szavalják úgy, hogy mindegyikőjük a vers egy-egy sorát mondja. Mint elhangzott, a produkció valójában A Magyar Kultúra Napja apropóján meghirdetett Himnusz klub elnevezésű versenyre lett elkészítve, benevezve, melynek lényege, hogy 6 váradi iskola tanulói elmondják nemzeti költeményünk egy-egy sorát, és lájkokat lehet begyűjteni a nagyváradi RMDSZ Facebook-oldalán.

Évkönyv

Tunyogi Katalin tanárnő, projektfelelősként szintén egy videóval készült, mely röviden összefoglalta, hogy mi történt Green Skills for Social Agriculture nevet viselő Erasmus + nemzetközi projekt keretében, melyben 6 ország egy-egy tanintézménye vesz részt, és a célkitűzései közt szerepel felhívni a diákok, pedagógusok, szülők figyelmét az egészséges táplálkozásra és életvitelre, a biogazdálkodás fontosságára, gyakorolni az angol nyelvű kommunikációt, bepillantani az adott államok oktatási rendszerébe, megosztani az oktató-nevelői munka tapasztalatait, megismerni egymás kultúráját, szokásait, hagyományait, nevezetességeit.

A továbbiakban Pásztor Sándor örömének adott hangot, hogy a most zajló tanév kezdetén az osztályok egy része a sokkal tágasabb, nagy udvarral rendelkező Körös-utcai másik épületbe költözhetett, megkoronázva a Megyei Tanács RMDSZ-es csapatának ez irányú erőfeszítéseit. Biró Rozália köszönetet mondott a szülők, amiért úgy döntöttek, magyar iskolába járatják gyermeküket, és arra buzdított mindenkit, kövesse ezen elhatározást.

A bálon a talplávalót a népszerű Elit együttes szolgáltatta (Papp Attila, Majoros Attila), közben pedig Tunyogi Katalin kiosztotta az iskola évkönyvét, mely a Szacsvay Egyesület megbízásából készült, a megyei önkormányzat támogatásával.

Ciucur Losonczi Antonius