Szacsvay-szobor: kitolódik a felújítás

Szacsvay-szobor: kitolódik a felújítás
Ritli László Csongor, az RMDSZ váradi frakcióvezetője múlt pénteken azt nyilatkozta a Szacsvay-szobor felújításával kapcsolatban: mivel az utóbbi periódus esőzései miatt a kövek vizesek, a restaurálás utolsó szakaszát (a régi és új kövek színeinek összhangba hozatala patinázással, vegyszeres kezelések stb.) nem tudják befejezni a kijelölt határidőig.

Így aztán a novemberi tanácsülésen előterjesztést nyújtanak be, hogy kapják meg további fél évre a szobrot, és reményeik szerint március 15-re fel tudják avatni a felújított alkotást.
Az önkormányzati képviselő ugyanakkor arra is kitért: bár körbekerítették azt a részt, ahol a munkálatok zajlottak, azért meg lehet nézni, hogy jelenleg hol tart a korszerűsítés. Megjegyezte: ha szemből nézzük a kompozíciót, látható, hogy a jobb lenti saroknál (vagyis a női alaknak a baloldali válla magasságában) le van törve valami, és a rendelkezésükre álló képek alapján a szobrászművészek nem tudják beazonosítani, hogy mi volt ott. Ezért aztán felhívással fordulnak azokhoz, akiknek esetleg vannak olyan fotóik, melyek alapján rá tudnak jönni, hogy mi hiányzik onnan, és azt kérik, hogy ezt jelezzék nekik, hogy a hiányzó részt pótolni tudják.

Ciucur Losonczi Antonius