Szacsvay: színész üdvözli az iskolát

Szacsvay: színész üdvözli az iskolát
A magyarországi színművész, Szacsvay László is üdvözletét küldte az egyik nagyváradi iskolának. És várhatóan a későbbiekben személyesen is tiszteletét teszi majd Váradon. Erről is szó volt a Püspökiben tartott évnyitón.

Egyáltalán nem tévednek azok, akiknek Szacsvay Imre történelmi személyiség, vagy a róla elnevezett nagyváradi iskola említésekor minduntalan egyből a színész Szacsvay László ugrik be. Van ugyanis összefüggés. Erről is szó esett a Szacsvay iskola tegnapi tanévnyitóján, amelynek első részét Biharpüspökiben tartották. (Mint ismeretes, a püspöki iskolát beolvasztották a váradi Szacsvayba – így kvázi két részes évnyitó volt tegnap reggel: az első a püspöki épületben, a második a Szaniszló utcaiban.) A fél kilences kezdésre lufikkal érkeztek a tanítónénik, mosollyal a szülők, vegyes hangulattak a diákok. Mindannyiuk hangulatán dobhatott aztán egy kicsit az, hogy Pásztor Gabriella igazgatónő egyáltalán nem igyekezett fesztív semmitmondásba fullasztani az eseményt, sőt, röviden, tömören ismertetett konkrétumokat.

Jön Szacsvay

Először a biharsályi római katolikus plébános áldsát, üzenetét tolmácsolta – a plébános ugyanis ezen a helyszínen nem, hanem később a másik szacsvays tanévnyitón vet részt –, hozzátéve: idén is lesz Biharsályiban Szacsvay-napok, amire már most jó elkezdeni a felkészülést. Sályiban anyakönyvezték ugyanis Szacsvay Imrét (1818–1849) a Képviselőház jegyzőjét, akit később a függetlenségi nyilatkozat aláírása miatt halálra ítéltek.
Üdvözletét küldte az iskolának Szacsvay László magyarországi színművész is. Ő oldalági rokona Szacsvay Imrének. A váradi tanintézet idén január óta tartja a kapcsolatot a művésszel, és nyáron egy előadás alkalmával Gyulán találkozott is vele az iskola vezetése. Próbálták keresni az időpontot, amikor el tud jönni, de nagyon feszített programja van, a Katona József Színházban is. “Viszont össze fog ez jönni nekünk, mert nagyon akarjuk” – mondta az igazgatónő. A Szacsvay család amúgy régi székely származású, nevét Háromszék vármegye Szacsva nevű helységéről kapta. Az esztelneki ágból Szacsvay István és Bartos Anna fiai Ádám és István a Székelyföldről Bihar megyébe telepedtek át és ott alapítottak családot. A család 1827-ben hirdette ki nemességét.
Egyébként most összesen 902 diákja van az iskolának, emelte ki az igazgatónő, majd bemutatta a tanítókat, tanárokat. Jelezte még, hogy idén a tanév szerkezete megváltozott: a téli vakáció egy héttel hosszabb lesz majd. Hangsúlyozta: “A változástól függetlenül tanulni kell, sokat, minél többet olvasni. Ez utóbbi kapcsán már most megmondjuk, hogy lesz egy házi versenyünk. A legkedvesebb könyvetekkel együtt készíthettek magatokról fotót, a kötetet majd bemutatjátok, a fotókkal kapcsolatban pedig versenyt fogunk hirdetni”. A diákok évnyitó műsora előtt felszólalt még Várad alpolgármestere, Huszár István is. Ő az emelte ki, hogy új megmérettetések, új kihívások várnak a diákokra, és abban bízik, hogy “ahogy eddig is, ez a tanév is jó eredményeket fog hozni ennek az isoklának”.

Szeghalmi Örs