Szacsvay-napokat szerveznek

Pásztor Gabriella, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője
Pásztor Gabriella, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője
Nagyvárad- Szerdán Pásztor Gabriellával, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola szeptember 1-től kinevezett igazgatónőjével beszélgettünk a terveiről, a hétfőn kezdődő tanévre való felkészülésről.

 

– Szeptember 1-jétől Ön a Szacsvay Imre Általános Iskola új igazgatónője. Milyen tervekkel vette át a tisztséget, illetve előnyt jelent-e, hogy korábban éveken keresztül ebben a tanintézetben tanított?

– Én vagyok ennek az iskolának a legrégebben kinevezett tanárnője: 1980-ban jöttem ide, úgyhogy tulajdonképpen hazajöttem. Nem szűnt meg a kinevezett tanári státuszom sem akkor, amikor nyolc évet a tanfelügyelőségen dolgoztam, sem az alatt a hat év alatt, amíg Bukarestben voltam. A román fővárosban ugyanakkor nem szakadt meg a kapcsolatom az oktatással sem, hiszen az utóbbi három évben tanítottam a bukaresti Ady Endre Líceumban, illetve csakis oktatással foglalkoztam. Nagyon sok új elképzelésem van, sok mindent szeretnék a most kezdődő tanévben megvalósítani, természetesen a tantestület, a diákok és a szülők segítségével. Természetes folyamatnak tekintem, hogy próbálunk itt-ott javítani a helyzeten, termeket megtisztítani, gyors higiénizálást végezni ott, ahol szükség van erre, vagy eddig nem sikerült. Ennél továbbmenve a minőségi oktatásra szeretném a hangsúlyt helyezni, hogy a Szacsvay-nevet beemeljük a köztudatba, folytatva közben a hagyományt, mindazt, amit az egykori 9-es számú iskola a váradi magyar oktatásban jelentett.

– Ezt hogy érti?

– Egyelőre egy eseményt említenék abból a lajstromból, ami az iskola névadójával kapcsolatban újdonságnak fog számítani. Ígérem, amint a többi elképzelésem is körvonalazódni látszik majd, időben szólni fogok. Minden dokumentumban azt lehet fellelni, hogy Szacsvay Imre Biharsályiban született, holott pontosan úgy történt, hogy 1818-ban Sályiban keresztelték meg, ő pedig a nagyon közeli Kisürögdön született. Az az érdekessége ennek a 24 kilométerre tőlünk található falunak, hogy nagyon gyönyörű táj veszi körül. A tantestülettel megbeszéltük, hogy Szacsvay-napot, illetve a későbbiekben napokat fogunk szervezni körülbelül október hónap közepe táján. Ezt a napot pontosan ki fogjuk jelölni, és igyekszünk majd Szacsvay nevéhez kötni. Sályiban nagyon szép katolikus templom van, és élőben bemutatható az ökumenia, mert a reformátusok is ott tartják az istentiszteleteiket. A 94 éves Szép Józsi bácsi bemutathatja az oral history tudományát, mert el tudja mesélni, ahogy nekünk itt megtette, hogy az elődeitől szájhagyomány útján miként tudta ő is meg, s adja most tovább azt, ahogyan a helybeliek Szacsvay keresztelőjére emlékeztek. A Sályi-tó és környéke pedig nagyon szép vidék, azt szeretném, hogy ez a környezetet mi, illetve az iskola diákjai és szülői közössége „belakná”, és sűrűn használnánk természetismerettől kezdve egészen honismereti rendezvényeink helyszínéül. A napokban tantestületi kihelyezett munkaülést tartunk, hogy a kollégák is megismerjék a környéket, amiről most beszélek, hiszen két-három személyen kívül a többiek nemigen tudják, hogy hol van Sályi és ezzel sok ember így van Váradon.

– Hogy sikerült a tanévre felkészülni?

– E héten csütörtökön találkozom a Mihai Eminescu Főgimnázium igazgatónőjével, a polgármesterrel, Biró Rozáliával és a főtanfelügyelővel. Éppen az előkészítő osztály kapcsán merült fel a Stânişoarei utcai épületünknek az esete, ahol azok a román tagozatos step by step osztályok működnek, melyek az Eminescu Főgimnáziumhoz tartoznak. Ott a legnagyobb termet kívánjuk belakni az előkészítő step by step osztályunkkal. Amúgy három előkészítő osztály indul az iskolánkban, két hagyományos és egy step by step. A bútorzatot ezen a hétvégén kapjuk meg. A tanítói lefedettség megvan, úgyhogy ebből a szempontból nincs gondunk.

Az előkészítő osztályok 25 fős létszámúak, és körülbelül 753 diákja van a Szacsvay Imre Általános Iskolának. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 17-én, hétfőn reggel fél 9 órakor tartjuk, az Eminescu utcai főépület udvarán, valamennyi osztály számára.

Ciucur Losonczi Antonius