Szacsvay Lászlóval beszélgettek

Szacsvay László budapesti színművésszel beszélgettek
Szacsvay László budapesti színművésszel beszélgettek
Szerda délután két olyan esemény is zajlott a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola tornatermében, melyek tulajdonképpen eredetileg A Magyar Kultúra Hete-ünnepségsorozat részét képezték.

Szerdán két olyan esemény is zajlott a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola tornatermében, melyek tulajdonképpen eredetileg A Magyar Kultúra Hete-ünnepségsorozat részét képezték, de a tervezett időpontokban objektív okok miatt (technikai malőr, előre be nem kalkulált munkaszüneti nap) elmaradtak.

Most viszont nagy élményt jelenthetett a gyermeknek a Budapesten élő Szacsvay László Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésszel való beszélgetés a Skype segítségével, aki az iskola névadójának oldalági leszármazottja. Többek közt mesélt nekik arról, hogy két alkalommal már járt Nagyváradon, és nagyon szeretne már velük személyesen is találkozni. Ami pedig a tágabb történelmi Erdélyt illeti: a háromszéki Szacsvára is ellátogatott egyszer, mely falunak különösebb jellegzetességei nincsenek, egyedül kazettás mennyezetű templomával büszkélkedhet.

Azt is megtudtuk: a magyar fővárosban élők számára nem sokat mond Szacsvay Imre neve, nem különösebben érdekli őket a személyisége, a tevékenysége, az élete. Az Országházban azonban a jegyzők terme róla lett elnevezve, és egy festmény is van róla ott, melynek kicsinyített mását a színművész is megkapta ajándékba.

Szavaltak

Arról is szó esett: szintén Szacsvay Imrének hívtak a 19–20. század fordulóján egy drámai színművészt, aki főleg Shakespeare-darabokban jeleskedett, illetve a közelmúltban halt meg egy festőművész, akit Szacsvay Ferencnek hívtak. Jelenleg a világ minden táján, még Ausztráliában is élnek Szacsvay vezetéknevűek, de velük a színművész nem ápol szorosabb kapcsolatot. A Facebook-on is látott Szacsvaykat, de nem ismeri őket – magyarázta.

A színművész azt is elárulta magáról, hogy a mártírjegyzővel ellentétben nem nagyon tud sakkozni. Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: számára a példakép „az elvégzett munka”, majd arra biztatta a diákokat, hogy beszéljenek és írjanak szépen, helyesen, szeressék a kultúrát, a verseket, mert a művészet akkor is a hasznukra válhat, ha szerelmesek és hódítani akarnak.

A beszélgetés után a nagyobb diákok szintén az interneten keresztül közösen szavalták el a Himnuszt a debreceni Szoboszlói úti Általános Iskola ünneplőbe öltözött tanulóival.

Ciucur Losonczi Antonius