Szacsvay Imrére emlékeztek

Szacsvay Imrére emlékeztek
Nagyvárad- Az RMDSZ Bihar megyei szervezete a történelmi magyar egyházakkal és a Szacsvay Imre Általános Iskolával közösen az idén is megemlékezett a mártírhalált halt Szacsvay Imre jegyzőről.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete a történelmi magyar egyházakkal és a Szacsvay Imre Általános Iskolával közösen az elmúlt évek hagyományaihoz hűen az idén is megemlékezett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc mártír jegyzőjéről, Szacsvay Imréről, halálának 166. évfordulóján. A megemlékezésre és a koszorúzásra péntek délben került sor a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola aulájában, mivel a Szacsvay Imre szobránál felújítási munkálatok folynak.
Az egybegyűlteket Pásztor Gabriella, a tanintézmény igazgatónője köszöntötte. Röviden összefoglalta, hogy milyen tevékenységgel szoktak emlékezni a mártírjegyzőre, illetve arra a 41 alkotásra is felhívta a figyelmet, melyeket az iskola osztályai készítettek a témában. „A valódi és az igazi szabadságot nem háborúk és lázadások, hanem az ész mindenható tüze termi meg”-idézte az iskola jelmondatát. Ezt követően az alkalomhoz illő műsorral fellépett az iskola kórusa- a gyerekeket Kiss Tünde zenetanárnő készítette fel, valamint színvonalas műsorral örvendeztette meg közönségét a VIII. B. osztály néhány tanulója is, akiket Pásztor Gabriella oktat.

Méltó helyszín

Huszár István alpolgármester Szacsvay életével kapcsolatban nem ismételte el ugyanazt, amit a diákok mondtak, ehelyett inkább kevésbé ismert momentumokat idézett fel. Beszélt arról, hogy elég „nehéz” gyermek volt, hatodikos korában például kisebb nézeteltérése támadt az akkori tanárával, aminek az eredménye az lett, hogy a legsúlyosabb büntetést kapta, vagyis 25 korbácsütést. Abban az időben ugyanis így büntették azokat, akik nem tudtak beilleszkedni az oktatási rendszerbe, a közösségbe. A családokban ugyanakkor az volt a szokás, hogy az első gyermeket mindig Istennek szánták, így Szacsvay Imrét is papnak képzelték el, ő azonban inkább a jogi pályát választotta. Az elöljáró emellett arra is kitért, hogy az RMDSZ-nek, illetve a váradi magyarságnak köszönhetően sikerül felújítani a mártírjegyző szobrát. Hozzátette: bár az idén az említett ok miatt nem lehetett ott emlékezni, a róla elnevezett iskola aulája is méltó arra, hogy az eseménynek helyszínt biztosítson. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius