Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.07. 06:03

Felépül végre „Európa kapuja"

<p>Záhony - A kormány tavaly decemberben hozott határozatot a Záhony és térsége komplex gazdaságfejlesztési programjának végrehajtásáról. A záhonyi ipari park és a vámszabad terület joggal számít a befektetői érdeklődésre.</p>

Ezzel – sok-sok elvesztegett év után – az ott élők legnagyobb örömére egy új szakasz nyílt meg a régió életében. A közeli napokban történtek pedig már arra engednek következtetni, hogy hamarosan felgyorsulnak az események és a nagyszabású elképzelések a gyakorlati megvalósítás útjára lépnek. A fejleményekről a záhonyi program szekerét az ott élőkkel együtt tovább lendíteni igyekvő szocialista országgyűlési képviselőt kérdeztük.

– Fontos, hogy lezárult az előkészítés időszaka, és elkezdődhet a megvalósítás új szakasza – mondta el érdeklődésünkre a záhonyi honatya, dr Szép Béla, aki a múlt héten a záhonyi térségben létesülő új ipari parkba elsőként betelepülő cég vezetőivel járta végig a program megvalósításában közreműködő országos szerveket. Hozzátette: – természetesen tervezéssel, engedélyek kérelmezésével, pályáztatásokkal, de minden nappal közelebb kerülünk ahhoz, hogy ez a program munkahelyek létrejöttét segíthesse elő.
– A Záhony térségében – ténylegesen Fényeslitke közelében – megvalósítani kívánt Ipari Park első jelentős betelepülője - a Volska Steel cégcsoport - egy tekintélyes beruházást kíván megvalósítani. Első ütemben egy évi 2,5 millió tonna kapacitású meleghengermű valósulna meg, mintegy 400-500 millió euro költséggel, majd második ütemben pedig - további 200 millió euro felhasználásával – egy hideghengermű megduplázná az üzem kapacitását. Az első ütem mintegy 600 főnek, a teljes kapacitás mintegy 1.000 dolgozónak adhat munkát.
– Természetesen várható ugyanis, hogy a kapcsolódó, beszállító vállalkozások is megjelennek, további munkahelyeket teremtve. Jelenleg a legfontosabb, hogy a tervezési munkák a legnagyobb összehangolással történjenek, a vonatkozó szabályokat a lehető legteljesebben megtartsuk, hogy egyrészt semmi se veszélyeztesse a megvalósulását a programnak, másrészt a majdani működés ne sértsen semmilyen közérdeket, kiemelten gondolva a a környezetvédelmi szempontokra – fejezte be dr Szép Béla.


 

Záhony jövőjéről van szó

A magyar-ukrán határon "Európa kapuja" épül meg: a 2008-tól 2013-ig tartó időszakban közel 38 milliárd forint fejlesztési forrást fordítanak a Záhony és térsége fejlesztésére. Egyebek között:
– bővítik majd a vasutat, az ipar parkig meghosszabbítva a széles nyomtávú pályát.
Záhonytól a fényeslitkei ipari parkig lakóterületeket elkerülő közútfejlesztések történnek
– Ipari, logisztikai létesítményeket emelnek, kialakítva a park külső infrastruktúráját,
– a betelepülő ipari cég(ek) igényeihez igazodóan támogatott képzések, szakképzések, átképzések indulnak
– Nemzetközi gazdasági marketing tevékenység kezdődik a további befektetők idecsábítására
*****

Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott egy korábbi nyilatkozata szerint Záhony jövője szempontjából fontos, hogy ennek a folyosónak a forgalma növekedjen Oroszország és a Távol-Kelet irányából. Erre olyan termelő beruházások telepíthetők ide, melyek használják a meglévő logisztikai kapacitást. A kettő egymásra épülve fejlődhet igazán.

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!