Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.01.22. 06:29

Olvasónk írja: Nem az intézmény szégyene

<p>Nyíregyháza - Engedjék meg hogy reagáljak a mostanában felröppent főiskola-gyalázó hírekre. Tagadhatatlan, hogy a főiskolai élet nagy önállóságot ad a hallgatói kezébe.</p>

Az, hogy ki hogyan él ezzel a lehetőséggel, egyéni döntés. Az sem titok, hogy számos lehetőség ajánlkozik a fáradalmak levezetésére, de mint már említettem, mindenkinek szuverén joga, hogy hol és mi módon „piheni ki” a fáradalmait.

Az, hogy egyesek „ereszd el a hajam” stílusban vezetik le a feszültséget, s alkalom adtán obszcén felvételek készülnek róluk, nem az intézmény hibája, az egyén szégyene. Nem lehet egy kalap alá venni a többi tanulóval, pláne megengedhetetlen, hogy egyesek ezzel próbálják befeketíteni az iskolahírnevét. Az persze igaz, hogy az efféle magatartás elfogadhatatlan, s aki ilyen alpári módon viselkedik, nem méltó arra, hogy felsőoktatási intézmény tagja legyen.

Az ember életében a család az a közeg, ahol az emberré és felnőtté válás folyamata zajlik, főiskolára ezek a felnőttek kerülhetnek... Azt, ki hogyan tékozolja el a lehetőséget, hogy diplomát szerezzen egyéni kudarcnak tekintem. Ebben nem lehet hibás egy olyan intézmény, melynek látványa is szemetgyönyörködtető, ahol jól felkészült, munkájukban elismert tanárok formálják életszemléletünk, miközben igyekeznek minél precízebben átadni tudásukat. Engem itt arra tanítottak-tanítanak, hogy őrizzem meg egészséges életszemléletem és bárhová kerüljek mindig álljam meg a helyem. És ehhez nem feltétlenül az kell, hogy köztársasági ösztöndíjjal meneteljem végig az éveket, hanem József Attila szavaihoz hűen: „...de mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők, a nők szabadok kedvesek, s mind ember, mert ez egyre kevesebb!”
Liló, Nyíregyháza

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!