Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.05.23. 08:19

Vígasság a királyi nedű érdekében

<p>Tokaj - Az eddigi legnagyobb programmal várják az érdeklődőket a borok fővárosába. Eddig három, most hétvégén, a pünkösdi ünnepek kapcsán, négynapos fesztivál szolgálja a történelmi borvidék italának propagálását.</p>

Eddig három, most hétvégén, a pünkösdi ünnepek kapcsán, négynapos fesztivál szolgálja a történelmi borvidék italának propagálását. - A cél nem titkolt, a nagyérdemű ismerje meg minél szélesebb körben a világörökségi terület hungaricumát – mondja Májer János polgármester. Az események, tartva a tradíciókat, pénteken indulnak a Polgármesterek Borának és Aszújának átadásával. Ezek a palackok azért páratlanok, mert nem csak egy-egy szőlődűlő termékének ízeit rejtik, hanem a teljes borvidékét, lévén az alapanyagot a Tokaj-hegyaljai települések adták össze tavaly ősszel. Az elmúlt évek tapasztalatai, visszajelzései alapján elmondható, a fesztiválnak sikerült hozzájárulnia a tokaji borok népszerűsítéséhez, egyre több a látogató hazai szinten, ugyanakkor nőtt a külföldi érdeklődők száma, legalábbis erről - adott tájékoztatást Nyikos Imre a Magyar Borok Házának igazgatója, a fesztivál egyik állandó főszervezője.

Csak jobb lehet

A nívó most sem maradhat el, a négynapos program összeállítása rendkívüli szervezést igényelt, a meghívottak egy részével már az elmúlt éven elkezdődtek az egyeztetések. Most sem maradhat el a borlovagok avatásának ceremóniája a Főtéren, ez a szombati nap egyik kiemelkedő eseménye lesz. A négy nap alatt hegyalja legjelesebb pincészeteinek, magántermelőinek standjai, pincéi állnak a jó bort kedvelők rendelkezésére, és nem szorul háttérbe a gasztronómia sem. Tokaj Művelődési Házának munkatársai a kulturális rendezvények összeállításában alkottak nagyot, hogy csak a két legnevesebb együttest említsük, koncertet ad a King’s Singers együttes, hazai részről pedig a Kaláka. A pátria megismerését szolgálják majd a Bodrogon és a Tiszán indítandó borhajók, a részletes programról portálunkon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Királyi mesterkurzus
A világhírű King’s Singer’s énekegyüttes mesterkurzust tart a borok fővárosában május 25-én és 26-án a Tokaji Borok Fesztiváljának eseményein belül. A programra a nemrégiben felújított, kitűnő akusztikával rendelkező Tokaji Zsinagógában kerül sor, a szervezők énekegyüttesek, kórusok számára hirdették meg a programot már az év elején. A csoportok lehetnek vegyesek, de állhatnak csak nőkből, illetve csak férfiakból is. A King’s Singers énekegyüttes tagjai külön-külön foglalkoznak a jelentkező karokkal, az angol kóruséneklés világhírű hagyományait és az együttes sajátos előadási stílusát oktatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!