Szabó Ödön nyilatkozata a nagyváradi utcanevek kapcsán kialakult problémáiról

Szabó Ödön nyilatkozata a nagyváradi utcanevek kapcsán kialakult problémáiról
Úgy kell célt érni, hogy közben ne ártsunk másnak és egymásnak…

 

„Nagyon káros lett volna az, ha a helyi tanács elfogadja az RMDSZ tükörfordításos javaslatát.”

 

„A semmitmondó, gyakran idétlen tükörfordítások erőltetése a váradi magyarság arculcsapása.”

 

Íme két idézet olyan fiatal politikusoktól, akikre tökéletesen illik az, hogy: A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Itt és most saját hazugságuk éri utól őket. A srácok, noha fiatalok, már második pártjukat alapították előbb az MPP-ben, most éppen az EMNP-ben politizálnak.

 

A mai világban egy cselekedet, amit a nyilvánosságnak szánunk visszakereshető. Ez az internet egyik óriási előnye. Nos hát lássuk mi is történt 2007-ben. Akkor a fenti nyilatkozatot tevők, polgári engedetlenségként, nagy kedéllyel szereltek egy táblát az egyház egyik ingatlanjára. Mit is ír rajta? str. Primăriei – Városháza utca. Itt a fotó, ami a momentumot rögzíti. Ha jól tudom, értem, látom ez tükörfordítás. Akkor ők káros dolgot tettek? Arculcsapták a magyarságot? Nem hiszem. Egyszerűen azt gondolták, hogy ez így jó. Aztán szellemi atyjuk elmondta, hát mégsem érthetünk egyet az RMDSZ-szel így tehát változtattak és elfelejtették eredeti szándékaikat. Ismerős ugye?! Előbb az RMDSZ listáján bejutok egy tisztségbe, EU alelnök leszek, majd belerúgok abba, aki segített. Ilyen a példakép, miért lenne más a követő?

 

Az RMDSZ akkor helyezte ki a Nagyváradi színházra a magyar feliratot, amikor még az urak azt sem tudták, hogy van színház. Igaz, azóta sem vettek többen közülük bérletet a Szigligetibe. Bosszúsan nézték, hogy sikerült 56 év után önálló magyar színházat létrehozni. Ott van a magyar felirat a város bejáratánál, a vasútállomáson, a megyeházán, a városházán, a könyvtáron, önálló ügyviteli vállalatokon, és lassan a kórházakban is. A Megyei Tanácshoz tartozó intézményekben kötelező a magyarul is beszélőknek az „Igen, tessék!” lógós kitűzőt használni. Több mint 400 ember használja a kitűzőt. Haladunk előre, lépésről lépésre soha semmiről nem mondtunk és mondunk le. Szacsvayvá kereszteltük a régi 9-est későbbi Cosbucot. Tesszük a dolgunkat. Mi dolgozunk és csak a vak nem látja, hogy ez a folytonos kötekedő, mindent tagadó, semminek sem örülő – még a magyar iskoláknak sem – attitüd árt a magyarságnak. Úgy kell célt érni, hogy közben ne ártsunk másnak vagy egymásnak. Ezt így gondolja az RMDSZ. Sajnos úgy néz ki ez egy értékrend különbség köztünk és a minap is nyilatkozó urak között. Nekünk magyaroknak okosan, türelmesen, bölcsen és egymást segítve kell politizálni. Az RMDSZ ezt fogja tenni tovább is.

 

 

 

UI: Amúgy kíváncsi lettem volna a pártvezetés (a két úrra céloztam)miként tolta le a saját szervezetük nagyváradi elnökét, aki a Nagyváradi Tanács ülésén megtapsolta az RMDSZ előterjesztését és Bíró Rozália érvelését. Másnapra a megyei pártvezetés nyilván felvilágosította és elmagyarázta neki azt, hogy ha az RMDSZ azt csinálja amit ők, az akkor sem jó. Gyorsan sajtótájékoztatón ezt el is mondták.