Szabó Ödön: hiszem, hogy közösen elérjük a célt

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke
Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke
Ilie Bolojan polgármester visszautasította a magyar közösség kérését a Zsigmond király nevét viselő önálló magyar iskola létrehozásáról. Erről a negatív döntésről és az erre adandó válaszról kérdeztük Szabó Ödönt, az érdekvédelmi szövetség ügyvezető elnökét.

– Mikor jutott a tudomásukra Ilie Bolojan negatív irányú döntése? Mivel indokolt a polgármester?
– Szerdán kaptuk meg az átiratot. Az indoklás nem a magyarokról szól. A román tagozatok szempontjait képviseli és maga az átirat hazug állításokat is tartalmaz.

– Milyen hazugságra gondol?
– Azt írja hamisan Bolojan polgármester, hogy egyhangúan hozták meg az önálló magyar iskola ellen a döntés.

– Ez nem igaz?
– Nem. Minden egyes iskolában a magyar tagozatos vezetők támogatták az önállósulást. Hasonlóan cselekedtek és vélekedtek a csak magyar tagozaton tanító magyar pedagógusok is. De sajnos sehol nem vagyunk többségben ezen iskolák vezetőségében.

– Ezt értem. Miért mondja azt azonban, hogy a román tagozatok szempontjait képviseli a döntés?
– A válasz egyszerű, mert az egyik indok például az, hogy a magyar önálló iskola létrehozásával a magmaradó román iskolák létszáma csökkenne. Ez igaz, de ez egyértelműen román érv. Nem a magyar intézményi önállóság előnyeit nézték meg.

– És nincs igazuk?
– Miért lenne? Nézze meg, menyivel jobban tudja szervezni a közösségi életet, minőségi oktatást a mi munkánknak, döntéseinknek köszönhetően önállósult Szacsvay, vagy a Bonitas Speciális Iskola.

„Nem adjuk fel”

– Mi most a teendő?
– Nem adjuk fel. Mi a magyar oktatásra létkérdésként tekintünk, elindítottunk egy megerősödési folyamatot, koncepciót, és ezt tovább fogjuk vinni.

– Milyen folyamatról, koncepcióról van szó?
– Pár évvel ez előtt az országos RMDSZ kérésére minden megye elkészített egy oktatási stratégiát. Ennek alapját egy nagyon komoly elemzés képezte. Ebben a szakanyagban több probléma is felszínre került.

– Mondjon egy-két problémát!
– Világossá vált, hogy nagyon személyfüggővé vált a vegyes iskolákban a magyar tagozathoz a viszony. Itt tudatosan, szinte kizárólag csak román iskolaigazgatók lettek kinevezve már a kommunizmusban is, nekünk, magyaroknak csak aligazgatói tisztséget adtak. Évfolyamonként általában kettő vagy három román és egy magyar osztályt indítottak, és amikor a gyereklétszám megcsappant, a román igazgatók a magyar gyerekeket román tagozat felé tolták. Volt olyan iskola, ahol a beiratkozási dossziékat a megyei RMDSZ-nél gyűjtöttük, mert az iskola titkársága nem akarta regisztrálni.

– Ez komoly, de a magyar pedagógusok nem tettek semmit…
– De igen. Főleg a tanítók voltak segítségünkre. A tanárok a kevesebb magyar osztály miatt kétlakivá váltak. Elkezdtek tanítani a román tagozaton is, és tisztelet a kivételnek, de jórészt a saját állásukra koncentráltak és nem feltétlenül a magyar tagozatra. Úgy gondolták, hogy az igazgató megbosszulja az esetleges kiállásukat a magyar osztályok mellett.

– Nem egyszerű helyzet. Mit javasoltak erre önök?
– Több irányt indítottunk el. Egyrészt újrakezdtük a magyar önálló iskolák létrehozását. Országos szinten Bihar megyében jött létre az elmúlt tíz évben a legtöbb önálló magyar intézmény. Ez az RMDSZ munkája. Megvizsgáltuk, hogy vegyes iskolánál hány évfolyamnál alakul ki egy önálló magyar tantestület, mely számnál nem függ a magyar tanárok katedrája a román tagozattól.

– Milyen szám jött ki?
– Az derült ki, hogy évfolyamonként három osztály, ebből lehet az egyik akár V–VIII is. Ott, ahol nem volt ahogy ezt a számot létrehozni, ott például a szakosztályokat az egyházainkkal egyeztetve átmenekítettük a felekezeti jellegű iskoláinkba. Ugyanakkor megerősítettük, erélyesen felléptünk azon vegyes iskolák védelmében, ahol volt három évfolyamunk.

– Az alsó tagozatoknál?
– Ott is két irány volt, hogy az összevonásoknál figyeljünk arra, hogy a magyar osztályok, iskolák ne román iskolák alá kerüljenek. Például így akadályoztuk meg a biharpüspöki iskola vegyessé válását, ha már megszüntették, akkor sikerült legalább azt elérni, hogy a Szacsvay adja a jogi keretet és így önálló magyar iskolát erősítettünk és mentettünk meg egyszerre. Ugyanakkor az önállósodást elindítottuk ezen a szinten is. Így jött létre önálló magyar iskolaként első lépésben a Szacsvay, hisz sikerült leválasztani a román tagozatról, sőt nevet váltva Coșbucból így lett Szacsvay. Legyen világos: ezt is az RMDSZ érte el.

– Ha jól értem, akkor ennek a stratégiának a része az önálló Zsigmond király iskola is.
– Igen, pontosan. Ebben a kérdésben és stratégiában teljes magyar egyházi, pedagógusszövetségi és RMDSZ oktatási szakpolitikai egység van. Felmértük a gondokat, elkészítettünk egy cselekvési tervet és elkezdtük azt következetesen végrehajtani.

– De a minap a Néppárt egy másik ötlettel állt elő, egy Szőllős negyedbeli magyar tagozattal.
– Olvastam. Sajnos azt kell mondjam, hogy Zatykó úrék újból bebizonyították, akkor szólalnak meg magyar oktatási kérdésekben, amikor a román nacionalistáknak szükségük van a magyar egység megbontására. Legtöbbször a román beolvasztáspolitikának kedves javaslatokkal állnak elő.

– Ez komoly vád. Miből következtet erre?
– Nézze, csak az elmúlt egy évet sorjázom. Amikor a Szacsvaynak új épületre volt szüksége és az RMDSZ által vezetett megyei tanácson keresztül erre megoldást találtunk, a Néppárt egy olyan épület-javaslattal állt elő a mi és az iskola közösen kigondolt megoldásával szemben, amely épületben sem étkezde, sem tornaterem, sem bentlakás, sem egyéb plusz előny nem lett volna.

– Igen, de mégis az önök javaslata lett elfogadva.
– Tény, de ezt az RMDSZ érte el, a szülőkkel és tantestülettel közösen. A másik ilyen ügy a nyáron az Ady fűtéshálózatának a kérdése. A Néppárt védte, magyarázta a Bolojan-féle pénzeltérítést a magyar iskolától román iskolák számára. Sőt, terroristáknak nevezte azokat a magyarokat, akik a diákokat mozgósítva szembeszálltak a magyar ügyért.

– Mi a harmadik ügy?
– Hát az, hogy az önálló magyar iskolával szemben tesznek le egy olyan javaslatot, mely a meglévő magyar tagozatokat is veszélybe sodorhatja. Tudja, számomra érthetetlen, hogy miként csenghet egybe a nacionalista ebihoreanul oktatási véleménycikke a Néppárt javaslataival. Az ebihoreanulról köztudott, hogy a mai szeku ott szivárogtatja ki véleményét, irányát, nacionalista gondolatait, és készíti elő a magyar intézményrendszer elleni román támadásokat.

„Nagyon káros”

– Ezt egy tudatos néppárti cselekedet, vagy csak egyszerűen hozzá nem értés?
– Döntse el ön. Tény, hogy nagyon káros. De ha mégis véleményre kényszerít, akkor idéznék egy Tőkés-Csomortányi közös sajtótájékoztatóból: A városnak van egy kétharmados többséggel rendelkező politikai ereje, amely a választások után átveszi a megye vezetését is, ezért a Néppárt, vagyis ők maguk, pragmatikusan nem áll ellen ennek az erőnek. Hát azért ez egy elég tudatos feladása a magyar ügyeknek. Nemrég egy ilyen kijelentésért Tőkés László kizáratta volna a pártból, de még a magyarságból is kitagadott volna bárkit, aki ilyet mond. Ezt látják egyébként az egyszerű, eddigi néppárti szimpatizánsok is.

– Miért mondja, hogy eddigi néppártosok?
– A kijelentést követően egy vidéki rendezvényen egy néppártos úriember odajött hozzám és azt mondta: „Ödön, megint magukra fanyalodtam, hisz Csomortányi Tőkés mellett mondta el a Néppárt Neptuninál rosszabb hozzáállását. Soha nem gondoltam volna, hogy mi még jobban elneptunosodunk, mint maguk, úgyhogy az én szavazatom már nem az övék, maguk meg dolgozzanak meg érte.”

– Visszatérve az iskolához, mit fognak most tenni?
– Nem adjuk fel. Erre kértek a magyar pedagógusok, szülők egyaránt. Van olyan hely, ahol már több mint kétszáz aláírást küldtek be a szülők a Zsigmond király iskola mellett. Van elképzelés, megoldás, de egy ilyen rosszindulatú környezetben erről a megfelelő időben szeretnék beszélni, azok után, hogy az érintettekkel is egyeztettünk. Ezt nekik is így ígértük meg, és ehhez tartjuk magunkat. Hiszem, hogy közösen elérjük a célt.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .