Szabó Ödön: „én az életért kampányolok”

Akt.:
Szabó Ödön parlamenti képviselő
Szabó Ödön parlamenti képviselő
Megkezdődött és javában tart az október 6–7-ei népszavazás kampánya. A téma kapcsán kérdeztük Szabó Ödön parlamenti képviselőt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökét.

– A házasság alkotmányos megfogalmazásának pontosítására igennel szavazott a parlamentben. Miért támogatja a népszavazást?
– Jól mondja, a módosítás elsősorban a házasság fogalmát érinti, illetve tisztázza. A tervezett rendelkezés a házasságot nem a felek (ahogyan ma szerepel az alkotmányban: „soți”), hanem férfi és nő közötti (tehát: „bărbat și femeie”) intézményként rögzíti. Megítélésem szerint a házasság mint intézmény nem csupán az együttélés normáinak a rendezése, hanem ennél jóval több.

Kettős cél

– Mire gondol, amikor ezt mondja?
– Véleményem szerint a férfi és a nő házasságának kettős célja van: a házastársak boldogsága, java, illetve az élet továbbadása. Hitem, meggyőződésem szerint a házasságnak ezt a két jelentését vagy értékét nem lehet egymástól elválasztani. Ez így nem mindig valósul meg, de ugyanakkor az tény, hogy ezekkel az alapcélokkal, küldetéssel születik és köttetik meg.

– De vannak más kapcsolatok is.
– Igen, és sokan össze is akarják mosni a házasságot az élettársi viszonnyal. Ezt el kell kerülni. A kettő két különböző dolog. Véleményem szerint mindkettőt kell rendezni, de a két fogalmat tisztán, külön kell kezelni.

– Kollégái közül többen is kétségeiket fejezték ki a referendummal kapcsolatban, de az ön véleménye változatlan maradt.
– Úgy érzem, megalapozott az álláspontom és ezért határozott vagyok. Amint az előbb is elmondtam, hitbéli meggyőződésem szerint a házasság a férfi és a nő között egyértelmű, tiszta szándékkal születik meg. Ez a modell egyébiránt évezredes keresztény kultúránk és hagyományaink része.

– Vannak, akik úgy, mint ön, határozottan, de másként érvelnek.
– Igen, de azok, akik az alkotmánymódosítással megbélyegzést kiáltanak, miért bélyegzik meg „ab ovo” az én vélemény másságomat most attól függetlenül, hogy ez egyébként a többségi vélemény is? Bárki, aki ellentételesen is érvel, aki elítéli az alkotmánymódosítást vagy azt, hogy mi támogatjuk a házasság intézményének egyértelmű megfogalmazását és alaptörvénybe iktatását, egy férfi és egy nő áldásaként született meg. Ez az áldás – egyesek szerint természeti törvényszerűség okán, hitem szerint Isteni döntésnek köszönhetően – csak a férfi és a nő testéből fakadóan jöhet létre. Ami a kollégáim álláspontját érinti, azokat elfogadom, tisztelem, de nem értek velük egyet. Ez a szövetségünk erénye is, sokszínűek vagyunk és megférnek egymás mellett az eltérő álláspontok.

– Mégis, sokan politikai kérdésként próbálják megközelíteni ezt a témát. Ez figyelemelterelés valós problémákról?
– Vannak ügyek, mint például most a házasság fogalmának tisztázása és alkotmányba foglalása, amelyekre nem szabad politikai megközelítést erőltetni. A mostani kérdésre, amely egyetemes keresztény kultúránk védelméről, ugyanakkor a közjogi értelemben a fogalmak tisztázásáról szól, nekünk meg kell adni a megfelelő választ. Én az életért kampányolok. Ha most a halálbüntetés bevezetése lenne a kérdés, az ellen épp úgy teljes szívemből érvelnék, mint most a férfi és nő házassága mellett, mert mindkettő az életről szól. Nem mindenkivel, aki most ebben velem egyet ért, tudnék más ügyben is egy platformra kerülni. Korábban is voltak olyan témák, amelyek mentén olyanok álltak egymás mellé, akik szinte semmiben nem értettek egyet, sőt ideológiai alapon egymás riválisai is voltak, mégis, akadt egy-egy olyan téma, amelyben közös állásfoglalásra kötelezte őket a valóság.

– Példát tud mondani?
– Természetesen. Ilyen volt Verespatak ügye. Ha jól emlékszem, Eckstein-Kovács Péter, Vadim Tudor és Tőkés László is a ciántechnológiás beruházás ellen írtak alá törvénykezdeményezést. Amúgy szerintem igazuk is volt. Miért ne lehetne ez most is így? A referendum támogatónak egy jó részével szinte semmi másban nem értek egyet, de a férfi és nő közötti házasság meghatározásában igen.

Külön kell kezelni

– Megkezdődött a népszavazás előtti kampány. Mit üzen az olvasóknak?
– Semmilyen igazságtalan megkülönböztetésnek nem vagyok híve. Nem szeretném, ha ez a kampány a gyűlöletkeltésről szólna. Az eredménytől függetlenül, az embereknek október hetedike után is együtt kell tudni élniük egymással. El kell mondanunk, hogy nekünk nem az a célunk, hogy ellenségképet kreáljunk és erősítsünk, hanem, hogy a házasság fogalmának pontosítását beleírjuk az Alkotmányba. Erről kell szólnia a kampánynak. Tudatosítanunk kell, hogy a házasság egy, az élettársi viszony pedig egy másik fogalom. Mindkettőt szabályozni kell, de a két fogalmat tisztán, külön kell kezelni. Arra buzdítok mindenkit mint vezető, hogy éljen szavazati jogával és mint magánember, hogy szavazzon az életre.

Ciucur Losonczi Antonius