Szabó Ödön az államfőt győzködi

Szabó Ödön az államfőt győzködi
Románia kormányában a Kelemen Hunor kilépése miatt megüresedett helyre olyan személyt kell kinevezni, aki mind a miniszterelnök-helyettesi, mind pedig a kulturális miniszteri poszt betöltésére alkalmas.

Traian Basescu államfő döntését úgymond megkönnyítendő Szabó Ödön Bihar Megyei RMDSZ-es honatya szerdán sajtótájékoztatót tartott, amelyben kifejtette, miért indokolt az, hogy az elnök elfogadja Biró Rozália jelölését a kulturális miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztségere. A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormányban létezik egyfajta minikabinet, mely a kormányt alakító pártok elnökeiből áll: így Victor Ponta kormányfő és PSD-elnök mellett miniszterelnök-helyettesi tisztségben van Liviu Dragnea a PSD ügyvezető elnöke, Gabriel Oprea az UNPR és Daniel Constantin a PC elnöke, akik ezen tisztségük mellett egy-egy miniszteri tárcát is vezetnek. Ugyanez érvényes a negyedik, RMDSZ-es miniszterelnök-helyettesre, aki eddig Kelemen Hunor volt, és az ő kormányból való kilépése után természetes az, hogy az RMDSZ-ben a második legfontosabb tisztséget betöltő politikus vegye át a helyét a román kormányban, márpedig ez a személy Biró Rozália. Szabó Ödön kiemelte, hogy a minikabinet feladata dönteni arról, mely ügyek kerüljenek a kormányülések napirendjére, illetve egy sor politikai kérdésben is egyeztetnek, vagyis Szabó Ödön érvelése szerint elengedhetetlenül szükséges az, hogy ezt a tisztséget politikus, és ne egy a kultúra terén kiemelkedő, de a politikában kevéssé járatos személy töltse be.

A struktúra kötelez

Ami pedig a a kulturális életben való jártasságot és kompetenciákat illeti, Szabó Ödön elmondta, hogy Kelemen Hunornak állatorvosi végzettsége van, mégis elfogadták őt kulturális miniszterként, mint ahogy Cseke Attilát is jó egészségügy miniszternek tartják, holott ő jogász, és soha egyetlen műtétet sem végzett el. Ugyanakkor Szabó Ödön is emlékeztetett Biró Rozáliának a nagyváradi önkormányzatban a kultúra terén végzett tevékenységeire, mint ahogy arról a múlt héten maga az érintett is beszámolt egy sajtótájékoztató keretében. Szabó hangsúlyozta, hogy Biró Rozália sokkal több kompetenciával rendelkezik a kulturális életben, mint amennyi kompetenciával rendelkezett például Cseke Attila, mikor átvette az egészségügyi tárcát. Szabó Ödön véleménye szerint sokan úgy támadják Biró Rozáliát, hogy nem ismerik sem őt magát, sem pedig eddigi tevékenységét. A Biró Rozália kinevezése kapcsán kialakult hercehurca gyakorlatilag nem más, mint az államfőválasztás körüli politikai harc része, fejtette ki Szabó Ödön, aki szerint Traian Basescu államfő Victor Ponta kormányfőt akarja támadni, amikor nem fogadja el az ő jelöltjeit a miniszteri tisztségekbe. Arra a kérdésünkre, hogy felmerült-e annak lehetősége, hogy szétválasszák a miniszterelnök-helyettesi és a kulturális miniszteri tisztséget, hogy a két posztra két különböző személyt lehessen kinevezni, Szabó Ödön azt válaszolta, hogy a jelenlegi kormánystruktúrát a parlament fogadta el, és ezen a szerkezeten csak a parlament változtathat, ezért nem merült fel az említett lehetőség. Ugyancsak kérdésünkre válaszolva Szabó Ödön elmondta, hogy amennyiben Traian Basescu mégsem fogadja el Biró Rozália jelölését, akkor a kormányfő új jelöltet kell megnevezzen.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .