Szabó Ödön: a mi jogaink is érvényesülnek

Szabó Ödön: a mi jogaink is érvényesülnek
Elfogadta a román szenátus az RMDSZ által beterjesztett marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetet, erről kérdeztük csütörtökön Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőt, az oktatási szakbizottság alelnökét.

– Hogy sikerült elérni, hogy ebben a nacionalista hangulatban megszavazza a többség a magyarok számára ennyire fontos törvényt?
– Nézze, először is a minapi döntés jó hír a magyar közösségnek, és egyértelműen a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye. Azt reméljük, hogy immár valóban már csak az államelnökön a sor, hogy kihirdesse a törvényt, ami így az iskola újraalapításának utolsó lépését jelentheti.

– Az államfő decemberben már visszaküldött egy olyan oktatási törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy törvénnyel újra lehessen alapítani a felszámolt magyar iskolát. Mi történik abban az esetben, ha másodjára már nem megy át ez a jogalapot teremtő módosítás?
– Semmi. A héten elfogadott törvénytervezet első variánsa valóban az oktatási törvénymódosításra épült, de azt módosítottuk. Ennek értelmében ezt a jogszabályt elvonatkoztatjuk azoktól a törvényektől, melyek az intézményi szervezésre, hálózatra és ezek kapcsán önkormányzati hatáskörökre vonatkoztak. Ha később átmegy a jogalapot teremtő törvény, az csak további garanciákat biztosít majd az iskola számára.

– Számíthatunk-e arra, hogy megtámadják a magyar katolikus iskola alapításáról szóló törvényt az alkotmánybíróságon?
– Igen. Ilie Bolojan polgármester pártja, a PNL és a PMP is jelezték már, hogy ez a szándékuk. Nekik mindegy, hogy milyen ügyről van szó, csak a magyaroknak és a kormánynak keresztbe tehessenek. Most is mindent meg fognak tenni, hogy a katolikus iskola jövőjét elkaszálják, nekik még a gyermekek jövője sem szent. Olyan támadások ezek közösségünk ellen, melyekre fénykorában a Nagy-Románia Párt Vadim-féle vezetése is elismerően bólogatna.

Precedens

– Miért kellett ezt a parlamentben megoldani? Van erre precedens?
– A válasz egyszerű: mert helyben, Marosvásárhelyen ármánykodással, szekus módszerekkel a már meglévő, működő iskolát is felszámoltatták. Általában véve még nem volt precedens arra, hogy törvény által alapítsanak iskolát, de nincs olyan törvénycikkely sem, amely ezt megtiltaná a Parlamentnek. Ha lesz alkotmányossági felülvizsgálati kérelem, a bíróság döntésével összhangba hozzuk a jogszabályt, mint ahogy a tanügyminisztérium javaslatát is elfogadtuk és beépítettük a törvénybe.

– Mekkora az esély arra, hogy a 2018–2019-es tanévben megalakul az iskola?
– Törvénytervezetünk egyértelműen rendelkezik erről. Az év bármelyik pillanatában alakul meg, benne lesz az iskolahálózatban. Legrosszabb esetben a cikluskezdő osztályokkal lehet gond, amennyiben a folyamat késik, és nem zárul le március elejéig. A törvénytervezet azt is szabályozza, hogy az iskola elindulását ne befolyásolja a diákok létszáma. Az elsődleges szempont, hogy legyen legálisan létrehozott tanintézmény, és utána az iskola építkezhet a diáklétszám, szakok tekintetében. Amennyiben az államelnök visszaküldi, akkor a parlament kérésének megfelelően fog eljárni. Reméljük, hogy Iohannis nem fogja akadályozni a magyar közösség elvárását: az iskola jogszerű megalapítását. Jobb forgatókönyv szerint: Klaus Iohannis időben kihirdeti az iskolaalapításról szóló törvényt.

Cikluskezdő osztályok

– Lesznek-e cikluskezdő osztályok is ebben az esetben?
– Természetesen. Mi ebben bízunk, de várjuk meg, hogy megjelenjen a Hivatalos Közlönyben.

– A jogalapot teremtő törvénymódosítás értelmében miniszteri rendelettel és törvénnyel is létre lehet hozni ezután kisebbségi iskolákat. Ki dönthet ezután a megszüntetésükről, összevonásukról más intézménnyel, stb.?
– Aki létrehozza, az szüntetheti meg. Tehát, a mi esetünkben csak és kizárólag a parlament.

– Mi lesz a katolikus iskolával egy udvaron működő román Unirea-líceummal?
– A Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány világosan azt nyilatkozta, hogy amíg a katolikus iskola működik, addig tartja a szavát, és tiszteletben tartja az Unirea-líceum igényét arra, hogy ott maradjon. A törvénytervezetben is a kisépületet igényeltük a katolikus iskola számára, a főépülettel az Unirea rendelkezhet. Senki nem kívánja az Unirea elköltözését. A célunk, hogy kiegyensúlyozott, békés együttélés legyen Marosvásárhelyen. Teljesítsék a magyar közösség jogos igényét. Az a kérésünk, hogy az Unirea is tartsa be az együttélési szabályokat, és olyan osztálykeretet hirdessen meg, amely elfér az épületben számára biztosított térben.

– Az új iskola hány helyet vesz el a román iskoláktól?
– Egyet sem. A katolikus iskola egy másik magyar iskola osztályaiból alakulna, a Bolyaiból venné vissza a saját régi osztályait, szóval nem a román közösségtől vesznek el osztályokat. Nem mások jogai sérülnek, hanem a mi jogaink is érvényesülnek.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .