Szabó József: „gőzerővel zajlik a félretájékoztatás is”

Szabó József megyemenedzser, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke
Szabó József megyemenedzser, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke
Szabó József megyemenedzsernek, az RMDSZ ügyvezető alelnökének reagálását közöljük azzal az interjúval kapcsolatosan, melyben Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója nyilatkozott.

Nem kis meglepetéssel olvastam a múlt pénteken megjelentetett Zatykó Gyula-interjút, és mivel nem kicsit érzem magam érintettnek, szükségét éreztem válaszolni néhány furcsa, olykor a valóságot is kerülő állításaira.

1. Zatykó Gyula állítása: Az RMDSZ-nek az Ilie Bolojan-féle Nemzeti Liberális Párt felajánlotta 2016-ban a megyei tanács elnökségét.
Az igazság: ilyen ajánlat soha nem volt. Kelemen Hunor szövetségi elnök személyesen kérte, Bolojan válasza határozott nem volt.

2. Zatykó-állítás: Az RMDSZ-nek két megállapodása volt.
Az igazság: ez nem igaz. Az RMDSZ-nek csak a liberálisokkal volt megállapodása. A PNL-nek volt két aláírt protokollumja. Egyet kötött az RMDSZ-szel, egyet az ALDE-val. Ez utóbbit akkor kötötték, amikor a mi megállapodásunkra akartak kényszerítőként hatni, hogy ne legyen magyar elnöke Bihar megyének. Az ALDE országos vezetése, Tăriceanu elnök személyes utasítására állt át a Bihar megyei ALDE a magyar elnök ügye mellé, de immár csak a PSD-vel való szövetségben. Így már nem volt meg a PNL–ALDE többség, mellyel az RMDSZ-szel kötött egyezséget akarta felülírni a PNL. Ennek köszönhetően nem lettünk másodjára is elárulva Bolojan részéről, annak ellenére, hogy volt velük írásos megállapodás. Mikor árult el először minket, magyarokat? 2012-ben, amikor egy létező, írott egyezség mellett nem lett magyar alpolgármester Nagyváradon.

3. Zatykó-állítás: A Bihar megyei tanácsnál semmi nem halad előre.
Az igazság: Ilie Bolojan pártja egy évig perelte Pásztor Sándor megválasztását és mindent próbált blokkolni. Elvesztette a pert. Akadályozta a megye pályázatainak a leadását, de ennek ellenére több nyertes forrása van az RMDSZ által vezetett tanácsnak, mint Bolojanéknak. Ez úgy is igaz, hogy Nagyváradnak a megyeszékhely státusza miatt egyedüliként meghívásos pályázatai is vannak. Ezek olyan pályázatok, amelyeknél nincs verseny. Akárki vezetné a várost, akkor is járnának ezek a források. Aki kéri, kapja. Ezzel szemben a megye másokkal versenyezve nyert több mint 100 millió eurót. Soha ennyi pénzt egy mandátum alatt nem szerzett a megyei önkormányzat. Teszi ezt úgy, hogy valóban folyton cirkusszal, bojkottal, rosszindulattal hátráltatni próbálnak minden haladást.

4. Zatykó-állítás: A PNL nyolc évig együtt vezetett az RMDSZ-el Nagyváradon.
Az igazság: Nagyváradon négy év után Bolojan 2012-ben aláírt megállapodást rúgott fel és a nagy USL kapcsán két román alpolgármestert választott. Emlékszik mindenki, azt mondta, hogy amennyiben kétharmadnyi szavazata lesz a román pártoknak, magyarok nélkül vezeti a várost. A megyénél azért nem sikerült ugyanez, mert ott nem ment bele a koalíciós társa és a nélkül egyszerű többsége sem volt. Huszár Istvánt személyében akkor került magyar ember vissza a városvezetésbe alpolgármesterként, amikor Bolojan az újabb szövetségeseit, az USL-t is elárulva az elszigetelődést elkerülendő elfogadta az RMDSZ javaslatát.

Magyar ügyek

5. Zatykó-állítás: Naprakésszé tettük a város magyar nyelvű honlapjait.
Az igazság: épp most zajlik a város költségvetésének egy részére a lakossági döntés. Két magyar ügy van, a velencei Templom tér és a hegyaljai kultúrház. A teljes honlap román nyelvű. Egy magyar nyelvű tájékoztató szöveg sincs ott mind a mai napig. Ha nem figyelünk és nem fogunk össze, ebből a költségvetésből is kihagynak minket.

6. Zatykó-állítás: A városházán belüli magyarok aránya 4%.
Az igazság: A várost soha nem vezette magyar ember. Amit lehetett, ennek ellenére megtettek. Arról például Zatykó nem beszél, hogy mekkora országos botrány lett abból, amikor a közösségi rendőrségre nem jelentkezett csak kevés magyar ember, de Biró Rozália elérte, hogy a román nemzetiségű alkalmazottaknak magyar nyelvtanfolyamra kellett járni, hogy alapszinten magyarul is tudjanak segíteni a magyaroknak. A megyei tanácsnál, ahol másodjára van az elmúlt 27 évben RMDSZ-es magyar vezető milyen az arány? Nyilván erről nem beszél Zatykó úr, mert ott megközelíti a 30%-ot. A megoldás világos, magyar polgármester kell Váradnak.

7. Zatykó-állítás: A határ menti RO-HU projektek partnerségi kapcsolatában, összehangolásában dolgozik.
Az igazság: Nincs semmilyen szerepe román–magyar határ menti pályázatokban.

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat és Debrecen város Bolojannak világosan elmondta: az RMDSZ-es Pásztor Sándor a partner. A legutóbbi ülésre Önt még kispadra sem vitték, egyenesen Pásztor Sándor és Ilie Bolojan ment tárgyalni. A RO-HU egészségügyi projektet Pallag Annamária menedzseli, a megyei tanács a főpályázó, tehát milyen egészségügyi projekten dolgozik Ön, Zatykó úr!? Erről a projektről beszél? Megyemenedzserként egy találkozón sem láttam, én ott voltam.
Sok hasonló, egyértelműen bizonyítható hazugság van az interjújában. A békesség jegyében tovább nem folytatom. Számomra igencsak egyértelmű az interjú alapján, hogy Zatykó Gyula mára jól fizetett zsoldosa lett annak a PNL-vezetőnek, aki szemrebbenés nélkül képes megtámadni a nemrég törvényerőre emelt Marosvásárhelyi Római Katolikus iskola megalapítását. Mint katolikus a katolikustól, váradi a váraditól, magyar a magyartól, mégiscsak megkérdem: hogy van Önnek bátorsága és büszkesége a centenárium évében ilyen szinten bomlasztani, „békességben, Nagyváradért”?

Szabó József megyemenedzser, ügyvezető alelnökA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .