Szabálytalanságok vidéki cégeknél

Több mint 240 ezer lej bírságot róttak ki a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal munkatársai január és február folyamán a vidéki cégek ellenőrzésére irányuló tematikus akciójuk során.

A megyei intézmény közleménye alapján az akció alatt ellenőrzött 119 cég közül 110-nél konstatáltak különféle kihágásokat s pontosan 241800 lej értékű bírságot szabtak ki. A leggyakoribb szabálytalanságok: nem voltak feltüntetve a termékekkel kapcsolatos információk, nem követték figyelemmel a hűtőtárolók hőmérsékletét, nem függesztették ki láthatóan és egyértelműen a termékek árát, metrológiailag ellenőrizetlen mérlegeket használtak, olyan nyersanyagokat használtak fel különböző eledelek elkészítéséhez, melyek nem voltak ellátva a szükséges információkat tartalmazó címkékkel, továbbá nem adtak jótállást a hosszas használatra tervezett termékekre.

Tanácsadás

A fogyasztóvédelmi hivatal a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy élelmeket csak engedéllyel rendelkező helyekről vásároljunk, s figyeljünk arra, hogy megfelelő-e a küllemük, nincsen-e furcsa színük, szaguk, ízük, s egyúttal őrizzük meg a pénztári számlát arra az esetre ha netán utóbb panasszal fordulnánk a fogyasztóvédelemhez. A hivatal a Sucevei u. 4/a szám alatt található, telefon- és fax szám 0259.431817. További információk az országos hivatal honlapján, a www.anpc.gov.ro címen találhatók.

Egyúttal azt is tudatják: mivel az intézmény célja, hogy megelőzze a fogyasztóvédelmi törvényekkel kapcsolatos szabályok megszegését és mivel az, ha valaki nem ismeri a törvényt, nem jelent mentséget abban az esetben, ha megszegik, igény esetén ingyenes tanácsadást nyújtanak a cégeknek (főleg azoknak, melyek most kezdték el tevékenységüket), kistermelőknek, engedéllyel rendelkező magánszemélyeknek, kisiparosoknak – ehhez az érintetteknek csak egy kérvényt kell leadniuk az intézmény székhelyén.