ERDON Helyi hírek

2008.12.17. 16:11

Szeminárium továbbképzésről továbbképzőknek

<p>Bihar megye - Szerdán 10 órától szemináriumot szerveztek a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökségen munkáltatóknak és szakképző tanfolyamok szervezésére engedéllyel rendelkező cégeknek.</p>

A szemináriumra a Vállakozók Szövetségének és a szakszervezeteknek a képviselőit is meghívták, de azok nem jelentek meg, a munkáltatók alig képviseltették magukat Daciana Nica aligazgató sajnálatára, annál több szakképesítő tanfolyamok szervezézére jogosított cég képviselője volt jelen.

Nica Daciana a Foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója elmondta, hogy az európauniós struktúrális alapok elköltésének lehasznosabb módja humánerőforrások fejlesztése, szakképesítő és továbbképző tanfolyamok szervezése. A cégekket törvény kötelezi saját alkalmazottaik továbbképzésére, a költségeket is megtérítik nekik bizonyos mértékig és feltételek mellett, a munkáltatók ezt mégis tehernek, nem befektetésnek tekintik, az idén is alig tudták meggyőzni őket, hogy szervezzenek tanfolyamokat alkalmazottaiknak.

Az Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség az idén 674 személy számára szervezett szakképesítő tanfolyamot. Ezeknek 84 százaléka munkanélküli volt, 4 százalékuk börtönből hamarosan szabaduló és csak 12 százalékuk alkalmazott. Sajnos a tanfolyamok szinvonala kívánnivalót hagy maga után és vannak olyan szakmák, melyekre igény lenne, de nem találnak rá olyan személyt aki vállalkozna a tanítására. Az idén tizenötféle tanfolyamot indítottak- köztük volt angol, német, spanyol és olasz nyelvtanfolyam is a külföldön munkát vállani szándékozóknak. A romák közzül 15-en iratkoztak tanfolyamra. A tanfolyamot végzettek két százaléka még az általános iskolát sem végezte el, 2 százaléka csak általános iskolát végzett, 16 százaléka szakiskolát, 38 szzáalékuk liceumot, s csak 15 százalékuknak volt felsőbb végzettsége.

Már elkészítették a jövő évi beiskolázási tervet is. Lesz menedzserasszisztens tanfolyam, nyelvtanfolyam, könyvelői tanfolyam, és számítógépes adatfeldolgozó tanfolyam is a tavalyi szakmai tanfolyamokon kívül.

Szó esett még a szakmai és továbbképző tanfolyamok tartásával foglalkozó cégek kötelezettségeiről és bemutattak egy közbeszrzési procedúrát, tekinteve hogy a tanfolyamszervezési jogot közbeszerzési módszerrel (licitáción) nyerik el a tanfolyamszrvezésre engedéllyel rendelkező cégek, a tanfolyam költségeit munkanélküliek számára közpénzekből fedezik, a sikeresen vizsgázónak adott diplomát pedig a Tanügyminisztérium is elismeri.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!