Szabályozva lesz a piknikezés

Szabályozva lesz a piknikezés
A parlament elfogadta pikniktörvényt, a jövő évig kell kijelölni a megfelelő helyeket. Szatmárnémetiben a Szamos folyó ártere mentén tervezik az arra alkalmas helyek kialakítását.

A parlament által elfogadott pikniktörvény értelmében piknikezni ezentúl csak a külön erre a célra kialakított helyeken lehetséges, megszegése pedig akár 5000 lejes pénzbírsággal is büntethető. A jogszabály jövőtől lép érvénybe, a 2012-es évet próbaévnek szánják, ezalatt kell kijelölni a megfelelő helyeket. A piknikező helyeket az önkormányzatoknak kell kialakítaniuk, az autók leparkolása és a tűzgyújtás is csak itt lehetséges. A piknikezőknek tilos lesz a környező folyó- vagy állóvizeket beszennyezni, a hulladékokat szelektíven kell elhelyezniük a felállított tárolókban, és tilos lesz tüzet gyújtaniuk a kialakított helyeken kívül. Tiltja a jogszabály a vadállatok etetését és a növények megsemmisítését vagy csonkítását, de a jelzések és üzenetek elhelyezését is. Tiszteletben kell tartani a többi piknikező, a környék lakóinak nyugalmát is. Fiziológiai szükségletek csak a kijelölt helyeken szabad végezni, a folyóvizek 30 méteres körzetében pedig tilos a személyes higiéniával kapcsolatos termékeket használni. A környezetvédelmi előírások megszegése 200-tól 2000 lejes pénzbírsággal büntethető, míg a tűz- és zajvédelmi szabályozások figyelmen kívül hagyása esetén 3000 lejes bírság is kiszabható. A piknikező helyek kialakításáért felelős hatóságok akár 50 ezer lejes pénzbírságra is számíthatnak a parkolóhelyek biztosításának, a tisztaság fenntartásának, a szelektív hulladéktárolók elhelyezésének elmulasztása esetén. A pikniktörvény előírásainak betartását a környezetvédelmi őrség, a rendőrség, a csendőrség és egyéb belügyminisztériumi egységek, valamint az önkormányzatok felügyelik, ők szabják majd ki az esetleges pénzbírságokat is.

Megoldások a megyében

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere helyesli a törvény elfogadását, mert az felhívja a figyelmet arra, hogy szabályozni kell a szabadtéri piknikezést, ki kell alakítani ennek is a kultúráját. ,,Ez azonban hosszú folyamat, aminek a törvényi szabályozás az első lépése. A pénzhiány miatt először a kisebb munkálatokat fogjuk elvégezni, a Szamos árterén ki fogunk jelölni piknikező helyeket, emellett az ellenőrzést is meg kell majd szervezni. Nagykároly környékén nincs ilyen probléma, válaszolt kérdésünkre Kovács Jenő polgármester, ugyanis itt az emberek a saját kertjükben szoktak tüzet rakni, vagy kimennek a szőlősükbe, ha a szabadban szeretnék tölteni az idejüket. Ugyanakkor a városi strandon ki vannak alakítva rendezett grillező helyek. Hasonló a helyzet Tasnádon is. Amint Véron András polgármester elmondta, itt a lakosok többsége magánházban lakik, vagy a környéki falvakról származik, ezért a saját kertjükben családi körben szokták megoldani az ilyesmit. A tasnádi strand területén is ki fognak jelölni grillezésre alkalmas helyeket, tette hozzá az elöljáró.

Pándi Annamária