Szabadtéri ingyenes előadás

Szabadtéri ingyenes előadás
Szatmár megye – A Giocondák című darab a Tűzoltótoronynál felállított színpadon kerül bemutatásra.

A Sorompók nélkül fesztivál hétfőn, május 23–án az Északi Színház nagytermében 19 órai kezdettel a budapesti HOPPart Társulat Eljövök érted — A Kezdet – Szappanopera–opera című előadásával folytatódik. Minden kezdet zenés. Eljövök érted, hogy ne legyél egyedül. Vár a vidám elanyátlanodás. Kikapcsoltuk a gépi nevetést, helyette hangjegyet hangjegyre halmozunk. Magas “c”–veszély! A nézőtérre üvegpoharat bevinni veszélyes. Reped. Exklúzív porcelán vagy gazdagék Bercije: ez itt a kérdés. A válasz: büdös macska.

A stúdióteremben 20.30 órakor a marosvásárhelyi NOT Társulat adja elő Roxana Magdalena Pântice: Játék használati kézikönyv nélkül című darabot. Az előadás a marosvásárhelyi TEATRU 74 Multimédia Centrum Egyesület által szervezett, „Színházi gyakorlat a központi és az észak–nyugati térségben” nevű európai projekt keretén belül jött létre. Az előadás a harmadik helyet foglalta el az ugyanezen projekt keretén belül megszervezett fesztiválon. A társulat a Játék használati kézikönyv nélkül című előadással debütál, amelynek szövegét Roxana Magdalena Pântice írta Arthur Schnitzler Körtánc című műve alapján. Az eredeti szövegből megmaradt a forgás, a párok cseréjének gondolata, a történet ugyanis két élesen különböző pár körül forog. A játék, amelyben bennragadnak, kockázatos, nem tudni ki és főként hogyan fog kilépni belőle. A hatalomért történő alkudozás több egy egyszerű játéknál. A házastársi lét egy formája. Kinek kell dominálnia kit? A kortárs pár által elszenvedett mutáció, ebből a szempontból megközelítve, problémákat vet fel és a páros lét új földrajzát rajzolja meg.

Ingyenes előadás

A Tűzoltótoronynál 21.30 órai kezdettel kerül bemutatásra a Râmnicu Vâlcea–i Ariel Városi Színház művészeinek előadásában a Giocondák című darab, melynek írója és rendezője Brigitte Louveaux. Egy játékos kirándulás, amely sikerrel szolgálhatná a művészettörténet nagy irányzatainak átismétlését. Játékos, vizuális és színházi. Nem sivár, száraz, elvont információkkal, nem is a színpadon fellengzősen elmondott fogalmakkal szembesülünk, hanem dramatikus képekkel és helyzetekkel, autentikus színházi nyelvezettel, amely által kirajzolódnak az esztétikai elméletek fejlődésének főbb mozzanatai. A produkció továbbá, a kvíz–jellegnek köszönhetően, öröm és szellemi kikapcsolódás — amikor a közönség felismeri a festményt, a festőt, a manifesztumot stb. Az Ariel előadása egy vidám és intelligens játék (a Yasmina Reza Művészet című darabjában fellelhető problematika nyomán, de sokkal gazdagabb játékossággal) félig nevelés, félig szórakoztatás.

Címkék: ,