Szabadság, de erőszak nélkül

Szabadság, de erőszak nélkül
Tárgyalnak új egészségügyi törvénytervezet kidolgozásáról, amely nem fogja előírni a SMURD – Sürgősségi Életmentő Szolgálat felszámolását, sem a sürgősségi rendszer privatizálását.

 

Elfogadhatatlan az utcai erőszak, a rendfenntartók felhatalmazást kaptak a polgárok védelmére – szögezte le Emil Boc.  Az egyetlen megoldás a békés párbeszéd, és csak a törvényesen szervezett tiltakozások jogszerűek – tette hozzá a miniszterelnök tegnapi sajtóértekezletén. Romániában biztosított a szólásszabadság, de nem nézhető el az utcai erőszak. Az állam kötelessége szavatolni a lakosság biztonságát, függetlenül attól, hogy az utcán vagy otthonukban tartózkodnak. A koalíció felszólította az állami hatóságokat, védjék meg a polgárokat – közölte Emil Boc.

Új tervezet

A koalíció tárgyal egy olyan új egészségügyi törvénytervezet kidolgozásáról, amely nem fogja előírni a SMURD – Sürgősségi Életmentő Szolgálat felszámolását, sem a sürgősségi rendszer privatizálását – jelentette be a miniszterelnök. Hozzátette, az új projektet a politikai hatalmak és a civil társadalom közreműködésével szeretnék megfogalmazni, de elengedhetetlen egy olyan törvény beiktatása, amely újjászervezi az egészségügyet – hangsúlyozta ki a miniszterelnök. Emellett a kormány felkérte az Egészségügyi Minisztériumot egy olyan csapat felállítására – amely tagjai civil szervezetek, a páciensek szervezetének képviselőit és szindikátustagokat is számlálnak –, és közös erővel új egészségügyi törvényt dolgozzanak ki.

Az újságírók azon kérdésére, hogy a tiltakozások értelmében lemond-e kormányfői tisztségéről, Emil Boc úgy nyilatkozott, a Kormány sorsáról a Parlamentnek kell döntést hoznia. Hozzátette, krízishelyzetben pedig létfontosságú a stabilitás. Elmondta, hogy megérti a felháborodott állampolgárokat, de a fővárosban zajló tüntetések elfogadhatatlanok. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy Read Arafatot, az egészségügyi tárca volt államtitkár-helyettesét szívesen várják vissza a minisztériumba, sőt hogyha Raed is beleegyezik, akkor felkérnék, hogy együttműködjön az új egészségügyi törvénytervezet kidolgozásában. Mint ismeretes, Raed Arafat a múlt hét végén kijelentette, hogy nem kíván többet politikai pályán tevékenykedni, hanem a szakmájában és hivatásában szeretne újabb eredményeket elérni.