Szabadföldi korai zöldségek termesztése takarással

A szabadföldi korai zöldségtermesztésben gyakran alkalmazott technológia az időszakos takarás. Ennek lényege, hogy a kiültetett vagy elvetett növényállomány fölé fátyolfóliát terítünk, s azt 4-6 hétig ott.

A megoldás egyik legmodernebb változata a síkfóliás takarás, amikor a technológiának megfelelően a takaróanyagot közvetlenül a kiültetett növényekre terítik, mivel annak tömege elenyésző, négyzetméterenként mindössze 17-20 g. Ilyen fátyolfólia a Lutrasil Thermoselect 18, mely speciális apró lyukakkal rendelkező polipropilén szövet, szálas szerkezetű, levegő és víz, valamint páraáteresztő képessége igen jó. A nappali felmelegedés hatására felszárad, így a műanyagszálak közötti nyílásokon a szellőzés jó hatásfokkal megy végbe. Az esti órákban a lehűléssel képződő pára a nyílásokat elzárja, erősebb lehűléskor jéggé is fagyhat, ezáltal szigetelőképessége megnő, a talaj hőveszteségét csökkenti.

Fontos az időpont

A fátyolfóliát közvetlenül a vetés vagy a palántázás után terítjük az ágyásokra. Külön bakhát készítése nem szükséges, mert a kellően lazán terített fátyolfóliát a növényzet fokozatosan megemeli, és ez nem okoz semmilyen mechanikai sérülést a növényeken. Öntözni felületről, a fólia levétele nélkül lehet, növényvédelmi permetezéskor viszont javasolt a levétel. Néhány zöldségfélénél a levétellel kapcsolatos időpontokat fontos betartani. Így a saláta, retek, karalábé betakarítása előtt 5-10 nappal ráérünk leszedni a fóliát, míg a káposztafélék, sárgarépa, zeller, petrezselyem esetében 3-4 héttel, a kobákosok (uborka, dinnye, tök, cukkini) esetében a vetés vagy ültetés után 4-6 héttel, de legkésőbb a nővirágok megjelenésekor kell eltávolítani. A korai burgonyánál várjuk meg a fagyok elmúlását, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom esetében érdemes megvárni a tartósabb felmelegedést. A felsorolt eljárások önmagukban is biztosítanak 5-7, néha akár 10-14 napos koraiságot is, ami a piacon a termékek árában jól érvényesíthető.

Hegyesi Béla mérnök