Oltások

2019.12.20. 10:30

Influenzajárvány: ön hogyan védekezik?

Egy internetes űrlap segítségével közel 100 olvasót, érdeklődőt kérdeztünk arról, hogyan védekeznek a hideg időszakban előforduló vírusok, légúti megbetegedések, főként az influenza ellen. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyit tudunk erről az akár életveszélyessé is válható betegségről, tájékoztatnak-e a háziorvosok, illetve általában mennyire bízunk az egészségügyben.

Pikó Stefánia

A megkérdezettek csupán 19,3 százaléka igényli az influenza elleni védőoltást, a többi 80,7 százalék nem szokta beoltatni magát. A kitöltők 33 százalékát nem informálja háziorvosa az oltás lehetőségéről, 29,5 százalékát igen, a megkérdezettek 37,5 százaléka pedig azt válaszolta, hogy nem jár háziorvoshoz. Szinte fele-fele arányban, kicsivel többen vannak olyanok, akiknek van egy vagy több olyan ismerőse, aki hevesen ellenzi az oltást. Egy 1-től 5-ig terjedő skálán azt lehetett megjelölni, hogy ki mennyire bízik meg az ország szakembereiben, orvosaiban: itt dominánsan a hármast jelölték meg a legtöbben, 30,7 százalék a kettest, 14,8 százalék az egyest, 10,2 százalék a négyest, és 1,1 százalék, tehát egy személy, az ötöst.

Egyéni válaszok

A nem igénylők általában azzal érveltek, hogy sokkal jobban hisznek az immunrendszer erősítésében, de van, aki nem tartja elég hatékonynak az oltást, vagy úgy gondolja, hogy nem tartozik a veszélyeztetett csoportba, így inkább meghagyja a lehetőséget az idősek, krónikus betegek számára (a megvásárolható oltásról nem tesz említést), illetve egy-két válaszadó az ingyenes oltások számát tartja nevetségesen kevésnek, ezek megvásárlása helyett pedig inkább vitaminokban gazdag ételekkel, vitamintablettákkal védekeznek. „Kiskoromban oltottak be utoljára, azóta nem éreztem a hiányát. Sokkal jobban hiszek az immunrendszer erősítésében, a megfelelő étkezés szerepében. C-vitaminnal, mézzel, teával és forralt borral védekezek” – írta egy válaszadó. A legtöbben hasonlóan vitaminokkal, tudatos étkezéssel, teákkal, fokhagymával, testmozgással védekeznek a hideg időszakban, illetve igyekeznek megfelelően felöltözni, kerülni a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést, és fokozottan figyelnek a higiéniára, bár több, mint valószínű, hogy az oltásban részesültek sem tesznek másképp. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi az, amit tudunk egyáltalán a súlyosabb légúti megbetegedésekről, az influenzáról. A megkérdezettek legtöbbje tudta, hogy ez súlyosabb, mint egy egyszerű megfázás, és különböző szövődményekkel járhat, sőt halálos végkimenetelű is lehet. A válaszok között megjelentek az összeesküvés-elméletek szülte vélemények is: „Szükséges rossz és elég jó biznisz”, „Üzlet az egész”.

Egy internetes űrlap segítségével közel 100 olvasót, érdeklődőt kérdeztünk arról, hogyan védekeznek a hideg időszakban előforduló vírusok, légúti megbetegedések, főként az influenza ellen. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyit tudunk erről az akár életveszélyessé is válható betegségről, tájékoztatnak-e a háziorvosok, illetve általában mennyire bízunk az egészségügyben.

Az űrlapot kitöltők egyéb megjegyzéseket is fűzhettek a témához, és ezzel a lehetőséggel sokan éltek. Az „Egyszer vettük be az oltást, és mindannyian megbetegedtünk”, „Fölösleges minden oltás, kezdve a gyerekkortól” és ehhez hasonló hozzászólások mellett építő jellegű megjegyzéseket is megfogalmaztak: „Szélesebb körű tájékoztatásra lenne szükség pl. arról, hogy az oltáson kívül milyen más megelőzési lehetőségek vannak” – ezt többen is kiemelték. Volt, aki az oltás körül forgó vitához fűzte hozzá véleményét: „Szerintem az oltásellenesek és az oltáspártiak is túllihegik kicsit a problémát. Nem hiszem, hogy túlzott haszna lenne, és azt sem, hogy nagyon ártalmas.” Mindezek mellett egy megrázó történetet is megosztott az egyik válaszadó hölgy: „Az idén először oltattam be magam. A tavaly nagyon beteg lettem, és a lázas éjszakák után elvetéltem. Nem is gondoltam az influenzaoltásra addig. Senki nem világosított fel, még amikor teherbe estem sem, hogy jó volna beoltatnom magam. Késő bánat. Nagyon haragszom az orvosaimra, gyakorlatilag semmit sem tettek, sem előtte, sem a megbetegedés alatt, után”.

Többen kifejtették véleményüket azzal kapcsolatban is, hogy ki mennyire bízik az orvosokban. „Az országban az egészségügy egy vicc. Havonta levonnak erre a célra 500 lejt a fizetésemből a nagy büdös semmiért”, „Nem az oltással van problémám, nagyon is jó, hogy van, csak nem vagyok biztos benne, hogy tényleg azt tartalmazza a hatóanyag, amit kell. Volt egy év, amikor visszavonták az összes oltást országszinten, és akkor megingott a bizalmam.”

Mit mond a háziorvos?

Dr. Illyés Károly Bihar megyei háziorvost kerestük fel a védőoltás kapcsán felmerülő kérdéseinkkel. Ő is úgy látja, hogy jellemző egy általános „oltásfóbia”, ami az interneten megjelenő számtalan, tudományosan megalapozatlan cikk félrevezető hatásának tudható be. November végén az egészségügyi minisztérium 21.780 adag védőoltást adott Bihar megyének, ami a megkérdezett szerint nagyon kevés, 30–35 darabot jelent rendelőnként. A háziorvosok ilyenkor átnézik, kik a krónikus betegek, idősek, és elsősorban azok között osztják szét az oltást, akik a leginkább veszélyeztetettek. Ha elfogy, a pácienseknek ajánlani szokták, hogy vásárolják meg a gyógyszertárakból, ahol ez körülbelül 30–40 lejbe kerül.

Hallottunk már olyan véleményt is, mely szerint arab országokból származnak az oltóanyagok, míg nyugaton sokkal biztosabb, ellenőrzött körülmények között előállított oltásokat forgalmaznak. Illyés Károlytól ezzel kapcsolatosan megtudtuk, az idei oltások a Pfizer Inc. multinacionális gyógyszergyártól érkeztek, amelynek székhelye New Yorkban, az Amerikai Egyesült Államok területén található, illetve egy svájci gyártótól, ezek pedig teljesen megbízhatók. Emlékei szerint a tavaly sem kellett ilyesmi miatt aggódni, ugyanis a védőoltásokat Franciaországból hozták. Januárban újabb, szétosztásra kerülő adagra számíthatunk, az orvos pedig mindenkinek ajánlja ennek igénylését. Jó, ha ebben az időszakban jobban odafigyelünk egészségügyi állapotunkra, de jó tanácsként azt is megfogalmazta, hogy ne járjunk a háziorvoshoz ha kell, ha nem, csak ha tüneteket észlelünk, ugyanis a várótermekben könnyen el lehet kapni valamit egy valóban megbetegedett illetőtől. Fokozott figyelmet kell tehát fordítani a személyes higiéniára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában