Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.01.29. 15:47

"Bekavar" Miskolcnak az MVM?

<p>Ha létrejön az üzlet, Miskolc egyedülálló lesz energiaellátás terén az országban. Ha... Szerdán délelőtt kiderül, mit akar a villamosművek. És, hogy arra mit lép Miskolc (a távhőszolgáltató). <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/a_miskolci_f_t_m__a_korszer_s_t_s_ut_n.pdf"><B>A korszerűsített miskolci fűtőmű</B></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/eromu.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-eromuII.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ha létrejön az üzlet, Miskolc egyedülálló lesz energiaellátás terén az országban. Ha...
Legutóbb szűk két hete foglalkoztunk a miskolci erőművásárlással. Egyebek között felidéztük, hogy a miskolci önkormányzat egyhangú szavazással úgy döntött: él elővásárlási jogával, és megveszi (pontosabban: a Mihő Kft. veszi meg) a Magyar Villamos Művek Zrt. által egy társaságnak eladásra felkínált üzletrészt a Miskolci Fűtőerőmű (Mifű) Kft-ben. (A kft-t az MVM és az önkormányzati tulajdonban levő Mihő hozta létre a gigaberuházásra, a fűtőerőmű korszerűsítésére.)

Meggondolná magát

Megkérdeztük (akkor) Korózs Andrást, a Mihő igazgatóját: hol tart a vásárlás? Az igazgató elmondta: az MVM rendkívüli taggyűlés összehívását javasolta, ezen kívánja átadni az összes, szükséges dokumentumot. E taggyűlés január végén lesz. A kérdésre, hogy van-e, lehet-e bármilyen más szándéka az MVM-nek, mint a jogban pontosan szabályozott kötelességének eleget tenni – az üzletrészt eladni a miskolci cégnek –, Korózs András úgy válaszolt, hogy semmiféle találgatásnak nem látja értelmét. Megkérdeztük dr. Mokrai Mihály önkormányzati képviselőt is, a testület jogi bizottságának elnökét. Ő úgy fogalmazott, hogy bármi elképzelhető, de ha valami okból az MVM "meggondolná magát", akkor az ügy a bíróságon folytatódna.

e-mail ment, válasz nincs

A következő e-mailt küldtük január 17-én délelőtt 11 órakor a villamosművek illetékesének: „Van-e az MVM-nek más szándéka a Miskolci Fűtőerőmű Kft-ben meglevő üzletrészével, mint hogy azt eladja, immár a Miskolci Hőszolgáltató Kft-nek, amely – a miskolci városi közgyűlés felhatalmazása alapján – bejelentette elővételi szándékát, miután az MVM Zrt. adásvételi megállapodást kötött az ELMIB Zrt-vel? Tudomásunk szerint az ár 4,2 milliárd forint – jól tudjuk-e?”
Választ azóta se kaptunk, de a választ megkapjuk szerdán délelőtt, a társaság közgyűlése után.
Kedden délután is megkérdeztük Korózs Andrást: mire számít? Elképzelhető, hogy az MVM "bekavar" Miskolcnak?

Miféle partnerek?

Az igazgató úgy fogalmazott, hogy a Mihő furcsállja az eddigi történéseket. Azt, hogy az MVM 2007. december 17-e előtt semmilyen tájékoztatást nem adott eladási szándékáról, és azt, hogy a miskolci (rendkívüli) közgyűlési ülés napján, amikor a Mihő bejelentette vásárlási szándékát, az MVM arról tájékoztatta: módosították az eladási szerződést. (Tehát: utólag. Azt a szerződést, amely alapján a Mihőt, a miskolci, önkormányzati céget illeti meg az elővásárlási jog.)
Ez a magatartás, ahogy Korózs András fogalmazott, nem két jól együttműködő partnerra utal. Mint ahogy az sem, hogy eddig semmilyen dokumentumot nem tárt a Mihő elé a villamosművek arról, miben is áll a módosítás. Az igazgató nem tudja, szerdán mit tesz elé az MVM.

SZG

Hová megy a pénz?
Nem az igazgatótól hallottuk, hanem egy jogi szakértőtől: rossz esetben hosszú ideig eltartó pereskedés kezdődhet. Ami alatt a bevétel messze túlnyomó része az MVM-hez folyik be. A Mifű Kft-ben a bevitt tulajdoni arány 99:1 százalék az MVM javára. Ugyanakkor a szavazásoknál a Mihőé 25 + 1 százalék, ami azt jelenti, minősített többséget az MVM nem tud szerezni.
Rendkívüli ülés, rendkívüli lehetőség
Miskolc az első nagyváros lesz, amely saját kezébe veszi energiaellátásának egy nagy részét (Győrött van hasonló, de a miskolci erőmű komplexebb), biztonságot garantálva az itt élőknek, és energiatermelőként a miskolciak számára kedvező, felelősségeljes döntéseket hozhat – hangsúlyozta Káli Sándor azon a sajtótájékoztatón, amelyet a január 11-i rendkívüli közgyűlési ülés után tartott. Korózs András megerősítve a polgármester szavait elmondta: a megtermelt haszonból a város döntése értelmében forgatnak vissza, vagy a távhő árát csökkentve, vagy a régóta esedékes hálózatot korszerűsítve. Az igazgató szerint nyolc-tíz év alatt térül meg a banki kölcsönből finanszírozott befektetés, utána a városnak termeli a hasznot a villamoserőmű, amelynek hulladékhője is hasznosul.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!