Szüreti bál Ombodon

Szüreti bál Ombodon
Szatmár megye – Szombaton az ombodi KRISZ és az egyházközség presbitériuma a református egyház támogatásával rendezett szüreti bált. A befolyó összeget a református egyház javára fordítják.

Szombaton délután a falu fiataljaiból álló csőszök és csőszlányok (Balogh Szilárd – Farkas Zsuzsa, Kocsis Barna – Istvánffy Imola, Ghirászim Csaba – Király Kinga, Király Norbert – Balogh Nikolett, Károly Tamás – Cégényi Henrietta, Kecskés Szabolcs – Varga Bernadett, Vajda Balázs – Balogh Krisztina, Varga Attila – Biró Kinga, Biró Gergő – Hacegán Angéla, Kiss Géza – Lakatos Renáta) népviseletbe öltözve feldíszített lovas szekeren ülve járták végig Ombod és a környékbeli falvak utcáit, hogy meghívják a lakosságot a szüreti bálba. A gyeplőt Kecskés Szabolcs, a KRISZ alelnöke fogta.

Jó hangulatú összejövetel

Este nyolc órakor a szőlőlevelekkel és –fürtökkel feldíszített  kultúrotthonba énekelve vonultak be a csőszök és a csőszlányok. A csősztánc után elkezdődött a szőlőlopás. Azokat, akiket a csőszök és a csőszlányok rajtakaptak a lopáson, a bíró elé vezették, aki három lej pénzbírság kifizetésére kötelezte őket. Volt dolga a bírónak, hiszen nagyon sokan akarták megkóstolni az ízletes szőlőt… Nem sokan úszták meg fizetés nélkül, mert a csőszök és a csőszlányok éberen figyeltek, és azonnal elkapták a „szőlőtolvajokat”.

Közben a batyukból étel és ital került az asztalokra, majd elkezdődött a tánc. Egy lejbe került egy tombolajegy — két szüreti báli kosarat sorsoltak ki. A szőlővel díszített, pezsgőt és bort rejtő kosarakat Bíró Gergő és Varga Rodica nyerte el.

— Közel húsz éve nem volt a faluban szüreti bál — tudtuk meg Varga Ottó főszervezőtől. — Valamikor annyian jöttek el, hogy be sem fértek a kultúrotthonba. Ezt a nagyon népszerű szokást akartuk most feléleszteni. Reméljük, hogy a mai fiatalok megkedvelik ezt a szép szokást, és a jövőben ők fognak majd hasonló bálokat szervezni.