Szükség van-e vakációs házifeladatra?

Szükség van-e vakációs házifeladatra?
Bihar megye – A bukaresti tanfelügyelőség közleményben javasolja a tanároknak, tanítóknak, hogy ne adjanak a diákoknak házifeladatokat a vakáció idejére. Bihar megyében megoszlanak a vélemények.

 

Pető Csilla szaktanfelügyelő szerint a vakáció azért van, hogy a gyerek kipihenje magát, semmiképp sem kell feladatokat adni erre az időszakra – s mint hozzátette, ugyanez a tanügyminisztérium hozzáállása is. Persze vannak olyan szorgalmas, jó képességű diákok, akik igénylik, hogy feladatokat kapjanak a szünidőre – s ilyen formában, úgynevezett szorgalmi feladatként, amit a diák önként vállal el, megengedett – de másképp nem. A pedagógiai körök, módszertani megbeszélésk alkalmából egyébként számtalanszor terítékre került ez a téma, a szaktanfelügyelő minden alkalommal azt ajánlotta a pedagógusoknak, hogy mellőzzék a házifeladatokat a szünidők alatt.

Panaszt tehetnek

Egyébként, amint a szaktanfelügyelő hozzátette, ha a szülő úgy ítéli meg, hogy a diák túl sok házit kapott a szünidőre, akár panaszt is tehet a tanfelügyelőségen. Eddig két ilyen eset történt, igaz, egyik sem a szünidei munkára vonatkozott, hanem arra, hogy a tanító mindig rengeteg házifeladatot adott a kisdiákoknak. Az, hogy panaszt emelnek a pedagógus ellen, akár annak évvégi minősítését is érintheti.

Ákos Zoltán főtanfelügyelő helyettes szerint ha egyszer decentralizációról, iskolai autonómiáról beszélünk, akkor nyilvánvaló, hogy ez a tanintézet belső ügye, illetve magára a pedagógusra kell bízni ezt a kérdést. A tanfelügyelőség egyébként azt ajánlja, hogy a tanárok és a tanítók ne adjanak házifeladatot, de nem kötelezhetnek erre senkit. „Jó, ha a diák kipihenheti magát a szünidőben, de a pedagógus tudja a legjobban, mit bír el, illetve, mit várhat el tőle” – mondta a tanfelügyelő-helyettes.

Van, amikor indokolt

Tóth Márta magyartanár, a nagyváradi Ady Endre Középiskla igazgatója szerint a vakáció legyen vakáció, ő – másokkal ellentétben – még csak kötelező háziovasmányt sem ad a diákoknak – s most, a félévi szünidő alkalmából különösen fontosnak tartja, hogy a diákok kipihenjék az első szemeszter fáradalmait. Ez a téma egyébként gyakran felmerül a kollégák között.

Reál tantárgyakból viszont gyakori, hogy a tanárok feladatokat adnak, de ennek megvan a magyarázata – nagyon sűrű a tananyag és gyakran elengedhetetlen a minél több gyakorlás. De ezt sem szabad túlzásba vinni, tette hozzá az igazgató, annál is inkább, mert az a gyerek, aki nem akar tanulni, úgysem fog megfelelni ennek az elvárásnak.

Neumann Andrea