Szükség lenne még egyre

Szükség lenne még egyre
Szatmár megye — Sok az igénylő a szatmárnémeti Új Élet elnevezésű felnőtt szellemi fogyatékosokat ellátó központba, tudtuk meg az intézmény vezetőjétől Buda Mihaelától.

A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság által működtetett központban Buda Mihaela intézményvezető elmondása szerint az igényléseknek nem tudnak rögtön eleget tenni, sajnos várni kell arra, hogy a súlyos vagy kevésbé súlyos szellemi fogyatékosokat el tudják helyezni a központba. Amit biztosan és határozottan ki lehet jelenteni az az, hogy nagy szükség lenne legalább még egy ilyen létesítményre emellett az ötven férőhelyes mellett. Itt egy nap előre megtervezett program szerint zajlik, annál is inkább, mert minden beteg egyénre szabott kezelésben és fejlesztésben részesül.

De azt ugye ki kell hangsúlyozni, hogy a foglalkozásokon való részvétel a páciens veleszületett adottságaitól függ. Ami a közeljővő terveit illeti, az az, hogy lócákat helyeznek el az udvaron amit virágokkal, fákkal és cserjékkel díszítenek majd. Erre azért van szükség, mert már maga az intézmény belső és külső rendezettsége jó hatással van a betegeikre, akiket rokonaik előre meghatározott program szerint látogathatnak meg.

Karikás Enikő