Szükség lenne az állandó orvosi ügyeletre

Szükség lenne az állandó orvosi ügyeletre
Bihar megye – Rév Bihar megye keleti részén található, a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal mentén. A községben már több mint egy éve nem működik az állandó orvosi ügyelet szolgálat.

A községet alkotó négy faluban – Rév, Bertény, Köröstopa és Tomnatek – közel 4400 ember él. Egészségügyi ellátásukról két Réven dolgozó családorvos gondoskodik, de vannak olyanok is, akiknek az orvosi problémáit a szomszéd falvakban tevékenykedő családorvosok látják el. Rév településen két, igen jól felszerelt gyógyszertár működik, az egyik Köröstopán még helyi gyógyszertárt is működtet. A gyógyszerészeket a kedvezményes áru és ingyenes gyógyszerek kiadásáról kérdeztem. Megtudom, hogy a  Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztártól kapott havi keretek túl kicsinyek, ezért a hónap elején csak 8-10 napig elegendőek. Mindkét helyen április 15-e után  kiegészitést kaptak, de a kapott összegek csak egy  napig biztositották a kompenzált gyógyszerek kiadását. Ez is elég nagy gond, mondják a helybéliek, hiszen a faluban igen sok a gyerek, a betegnyugdijas, az idős ember. A legszomorúbb azonban az , hogy hiába van az orvosi rendelőknek helyet adó épület homlokzatára kitéve az állandó orvosi ügyeletet hirdető tábla, ez valójában már egy év óta nem működik. „A férjem félig le van bénulva, szombaton, vasárnap nincs aki beadja az injekciót neki, éjjel, ha rosszul van nincs kihez forduljunk”, panaszolja az egyik helybéli asszony. A községtől hét kilométerre lakó tomnateki lakosokat is este – miután segitséget remélve leérnek a községközpontba – zárt ajtók fogadták.

Ne csengessenek! Nincs orvosi ügyelet. Hivják a 112-es telefonszámot, áll a bejáratra kifüggesztett papírlapon. A Polgármesteri Hivatal mellett a település két megyei tanácsosa is kéréssel fordult a Bihar Megyei Közegészségi Igazgatóság vezetőségéhez, a helyzet orvoslására. Tavaly a válasz az volt, hogy a központ működéséhez legalább három orvos szükséges és kiírtak egy új családorvosi állást Révre. Aztán decemberben megvolt a versenyvizsga, a Helyi Tanács az új orvosnak rendelőhelyiséget is megszavazott, de az orvos nem jelent meg a munkahelyén. Két hónappal ezelőtt a két megyei tanácsos meghallgatást kért a Közegészségügyi Hivatalban. „Mindent elkövetünk azért, hogy ismét beinduljon a központ”, igérték. De nem történt semmi. Közben megtudtuk, hogy az új orvos egy futballcsapat mellett tevékenykedik és nem igazán érdekli Rév. Talán a helyi családorvosokat sem igazán érdekli az, hogy részt vegyenek az állandó ügyeletben, mert a listáikon igen sok a páciens és ebből őrhetően nem is keresnek túl rosszul.

A helyi Kollégiumban több mint 2200 diák tanul, hamarosan a turistaszezon is kezdetét veszi. Vajon ki vállalja majd a felelőséget azért, ha az ügyelet zárt ajtói előtt egy reggel vagy egy hétvégén valakit meghalva találnak, akinek az életét talán egy időben beadott injekció megmenthetett volna?

Hasas János